Lainaa 1500 €

LainapalveluArvosanaLainasummaKorkoLaina-aikaIkäraja
Sortter
Sortter
1.000 - 60.000 €2.00% - 20.00%1 - 20 v20 vHae Nyt
Zmarta
Zmarta
1.000 - 60.000 €4.41% - 20.00%1 - 15 v20 vHae Nyt
Etua
Etua
500 - 60.000 €4.41% - 20.00%1 - 18 v18 vHae Nyt
OmaLaina
Omalaina
500 - 60.000 €4.90% - 20.00%1 - 20 v18 vHae Nyt
Rahalaitos
Rahalaitos
500 - 70.000 €4.99% - 20.00%1 - 15 v20 vHae Nyt
Haenyt
Haenyt
500 - 50.000 €4.50% - 38.00%1 - 15 v20 vHae Nyt

Milloin pikavippi on hyvä valinta?

Tiedät varmasti kokemuksesta, että elämä tuo joskus yllätyksiä tullessaan, ja nuo yllätykset eivät aina ole mukavia. Tällainen epämiellyttävä yllätys voi olla vaikkapa odottamaton lasku, jonka eräpäivään ei ole paljoakaan aikaa, tai vaikkapa juuri ennen palkkapäivää hajoava auto. Kun tarvitset lainaa 1500 euroa, yksi hyvä ajatus on hakea pikavippiä. Pikavippi on suuruudeltaan pienehkö, vakuudeton lainatuote, jonka saat haltuusi hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Jos kuvaillun kaltaisia epämiellyttäviä yllätyksiä ilmaantuu, saattaa pikavippi tulla pelastukseksi. Toisaalta 1500 eurolla saatat jopa pystyä täyttämään jonkin pitkäaikeisen unelmasi, kuten sen pitkään kaavaillun kylpyhuoneremontin tai lomamatkan. Kuitenkin, ennen kuin päätät ottaa tällaisen tai minkä tahansa muunkaan laisen lainan, on aiheeseen syytä tutustua kunnolla, jotta tiedät, mitä odottaa ja mitä pitää ottaa huomioon. Näihin kysymyksiin, joita sinulla saattaa olla, tämä artikkeli pyrkii vastaamaan.

Lainaa 1500 euroa – heti

Miksi pikavippi sitten on niin toimiva ratkaisu tällaisissa yllätys- tai unelmatilanteissa? Pikavippejä tarjoavat yritykset mainostavat palvelujaan usein ennen kaikkea sillä, että heidän palvelunsa ovat äärimmäisen nopeita. Kun pikavippi mainos sanoo ”Lainaa 1500 euroa – heti”, se ei suinkaan ole tyhjä lupaus vaan rahat tosiaan saa haltuun varsin pikaisesti. Nopeus onkin kenties pikavippien pidetyin ominaisuus ja salaisuus niiden laajamittaiseen suosioon.

Sanan ”pikavippi” taustalla on kuitenkin toinenkin vihjaus lainan luonteesta. Se ei tarkoita ainoastaan, että lainan saa nopeasti, vaan että se on myös tarkoitus maksaa takaisin nopeasti, mikä tietysti palvelee hyvin pikaisessa tilanteessa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vaikka pikavippien korot ovat monesti suuret suhteessa muunlaisiin lainatuotteisiin, ovat ne todellisuudessa melko halpoja, jos niitä käytetään niille tarkoitetulla tavalla, eli pitäytymällä lyhyissä laina-ajoissa. Jos laina ehtii kerätä korkoa vain kuukauden tai kahden verran, tulee siitä varsin edullinen laina. Koska pikavippien luonne on tällainen, ovat ne suuruudeltaan yleensä melko pieniä – vaikkapa sitten se 1500 euroa. Toisaalta, 1500 euroa alkaa olla jo siinä määrin suuri summa, että mikäli kaavailet hieman pidempiaikaista lainaa, jolla on pikavippiä matalampi vuosikorko, saattaa myös joustoluotto olla hyvä vaihtoehto pikavipin sijaan. Joustoluotto on pikavippiä pidempiaikaisempi ja suurempi laina, jota nostetaan ja maksetaan takaisin nimensä mukaisesti joustavasti. Se tulee monesti pitkällä tähtäimellä pikavippiä edukkaammaksi, sillä kuten sanottua, joustoluoton vuosikorko on monesti pikavippiä matalampi. Kannattaa siis tutustua myös erilaiseen joustoluottotarjontaan.

Pikavippi on pienen kynnyksen laina

Edellisessä kappaleessa mainittiin pikavippien tunnetuin hyvä ominaisuus – nopeus. Nopeus ei kuitenkaan ole ainoa tekijä, joka tekee pikavipistä niin suositun lainatuotteen. Pikavippi on paitsi nopea, myös helppo laina. Pikavipin nopeuteen sekä suosioon on useita eri syitä, joita käsittelemme seuraavaksi.

Miksi pikavippi sitten on niin helppo? Pikavippi haetaan verkossa täytettävällä lomakkeella, eli sinun ei tarvitse lähteä pankkiin jonottamaan ja käymään lainanneuvotteluja, vaan voit tehdä lainahakemuksen mukavasti tietokoneen tai mobiililaitteen kanssa kotisohvalla istuen. Tarpeettomia ovat myös vakuudet ja takaajat, jotka normaalisti aiheuttavat ylimääräistä työtä ja neuvoteltavaa tavallista lainaa hakiessa. Etenkin takaajan saaminen lainalle voi olla vaikeaa, jos sellaista tarvitaan. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että takaaja on lainanottajan tavoin vastuussa lainan takaisin maksusta – vastuullinen ja riskialtis asema. Jos et itse kykene maksamaan lainaa takaisin ajallaan, lainan takaaja joutuu vaikeuksiin ja maksumieheksi. Tämän takia useimmat ihmiset eivät ryhdy mielellään lainan takaajaksi, ja siksi sellaisen löytäminen voi osoittautua hyvinkin hankalaksi. Pikivippiä hakiessasi sinun ei kuitenkaan tästä tarvitse huolehtia, sillä pikavippejä tarjoavat yritykset tarjoavat palvelujaan ilman takaajia. Kuten sanottua, he eivät myöskään vaadi vakuuksia, mikä on jälleen yksi neuvoteltava ongelma vähemmän. Toki vakuuksien puute tarkoittaa myös sitä, että se jää lainanottajana sinun vastuullesi varmistua siitä, että laina on oikeassa suhteessa tuloihisi, jotta kykenet sen takaisin maksamaan. Pikavippi on siis kyllä helppo laina, mutta kolikon kääntöpuolella se on myös vastuullinen laina.

Neuvoteltavaa pikavippihakemuksessa on siis hyvin vähän. Teoriassa tämä verkossa täytettävä lomakekin on eräänlainen lainaneuvottelu, mutta käytännössä se on hyvin kaukana siitä, mitä pankista haettavan lainahakemuksen yhteydessä tarvittava neuvottelu on. Kun haet lainaa 1500 euroa pikavippinä, et istu pankkivirkailijan kanssa pöydän ääreen ja yritä vakuuttaa häntä siitä, että sinulle voi myöntää lainaa. Kaikki tieto, mitä lainapalvelun tarjoaja tarvitsee, on sisällytetty lomakkeeseen, jonka täytät. Näin varsinaista keskustelua ei pääse syntymään, ja hakemuksen tekeminen on hyvin nopeaa ja yksinkertaista. Lisäksi tästä seuraa se, että hakemus on myös hyvin nopea käsitellä, eli lainapalvelun tarjoaja pystyy tekemään päätöksen lainan antamisesta yhtä helposti ja nopeasti kuin sinä pystyt tekemään lainahakemuksen. Ja jotta lainan hakeminen olisi sinulle mahdollisimman helppoa, sinun ei tarvitse edes kertoa lainapalvelun tarjoajalle, mihin tarkoitukseen aiot lainan käyttää. Kaikki nämä tekijät yhdessä tekevät pikavipistä pienen kynnyksen lainan, joka on helppo ottaa tarpeen hetkellä. Pikavipin helppous ja nopeus kutoutuvat yhteen, sillä helppo hakuprosessi tarkoittaa myös sitä, että lainan saanti on entistä nopeampaa.

Luottotietosi ovat tärkeät – pidä niistä huolta

Vaikka pikavippi onkin helppo saada, on lainapalvelujen tarjoajilla kuitenkin tiettyjä vaatimuksia, joihin asiakkaan on päästävä. Helpoin tapa pilata pikavipin saaminen on se, että sinulla on luottotiedoissasi maksuhäiriömerkintä. Lainan saamisen vaikeus on toki vain yksi monista haitoista, joita maksuhäiriömerkintä aiheuttaa. Esimerkiksi vuokra-asunnon tai työn saaminen voi muuttua huomattavan hankalaksi maksuhäiriön takia. Siksi onkin tärkeää, että lainaa ottaessasi otat huomioon omat tulosi, ja mitoitat lainan sen mukaan. Ei ole järkeä ottaa lainaa, josta tiedät jo sen ottaessasi, että sinulla tulee olemaan vaikeuksia maksaa se takaisin. Pikavippi on vastuullinen laina. Tutustu siksi tämän artikkelin lopusta löytyvään kysymyslistaan, joka auttaa sinua päättämään, onko lainan otto viisas liike.

Jos kuitenkin satut tekemään virhearvion ja otat lainan, jota et pysty maksamaan ajallaan takaisin, älä lähde ratkomaan ongelmaa väärin keinoin. Jos tajuat joutuneesi tilanteeseen, jossa et pysty maksamaan, älä ratkaise ongelmaa ottamalla uutta pikavippiä. Se ainoastaan pitkittää ongelmaasi ja tekee sen ratkaisemisesta entistä vaikeampaa. Sen sijaan oikea ratkaisu on ottaa yhteyttä lainapalvelun tarjoajaan, yrittää sopia uusista maksuehdoista, ja mahdollisesti hakeutua taloudelliseen neuvontaan. Ota kuitenkin huomioon, että tältä kaikelta voidaan välttyä, kun sijoitat hetken aikaasi ennen lainanottoa miettimään, onko laina tosiaan viisas ratkaisu. Jos kaikki on kunnossa, voit saada lainan pikavauhtia tilillesi.

Vuosikorko – helppo yleiskatsaus lainan kokonaiskustannuksiin

Lainan vuosikorko on tullut jo aiemmin tekstissä esille, mutta se on siinä määrin tärkeä aihe, että se ansaitsee oman kappaleensa. Vuosikorko on hyvä ja selkeä yleiskatsaus siihen, mitä laina kustantaa, sillä se antaa helposti vertailtavan numeron lainasta maksettavasta korosta. Pikavippien vuosikorko on varsin suuri – siksi ne eivät olekaan oikea ratkaisu pitkäaikaiseen henkilökohtaisen talouden ylläpitämiseen. Täytyy muistaa, että sana ”pikavippi” sisältää sanan ”pika”, ja kuten mainittua se ei tarkoita ainoastaan lainan saantinopeutta vaan myös sen takaisinmaksuaikaa. Vuosikorko voi olla jokseenkin harhaanjohtava mittari pikavippien suhteen juuri lainojen pikaisuuden vuoksi. Vaikka vuosikorko näyttäisi korkealta, lainan todelliset kustannukset eivät ole välttämättä niin suuret, kuin pelkän vuosikoron perusteella näyttäisi. Jos laina maksetaan takaisin vaikkapa kolmen kuukauden kuluessa, on lainan todellinen korko vain neljännes sen vuosikorosta. Jos siis pikavippejä käyttää siten, miten ne on tarkoitettu käytettäviksi – lainaten pienehköjä summia ja vain lyhyeksi ajaksi – eivät kustannukset pääse kasvamaan kohtuuttoman suuriksi. Siksi onkin tärkeää, että pikavippejä käyttää vastuullisesti ja harkiten, koska suurehkon vuosikoron takia väärin käytetty pikalaina voi muuttua hyvin kalliiksi.

Suomen lainsäädäntö suojaa lainanottajaa

On fiksu idea sijoittaa hieman aikaasi kuluttajansuojalakiin tutustumiseen. Se voi kuulostaa pitkäveteiseltä, mutta se maksaa itsensä takaisin, sillä sen avulla tiedät oikeutesi lainanottajana.

Laissa on monia kohtia, jotka suojaavat pikavipin ottajaa epärehdiltä lainakaupalta ja odottamattomilta kuluilta. Muun muassa vuoden 2013 korkolaki määrittää sen, että alle 2000 euron lainan vuosikorko ei saa ylittää tiettyä rajaa, joka on kulloinkin voimassa oleva viitekorko sekä 50%. Ottaessasi lainaa 1500 euroa tämä ehto täyttyy, ja lainapalvelun tarjoaja ei siis saa vaatia sinulta tätä enempää korkoa.

Lisäksi kuluttajansuojalaki säätää sen, että sitä ei saa koskaan tulkita asiakkaan haitaksi, ja että lainapalvelun tarjoajan on annettava sinulle selkeä kuva lainan kokonaiskustannuksista. Tämä sisältää korot sekä esimerkiksi mahdolliset avaus- ja käsittelymaksut. Jos lainantarjoaja ei voi antaa sinulle tarkkaa summaa, hänen on tehtävä sinulle selväksi lainan määräytymisperusteet. Näin lainastasi ei tule odotettua kalliimpi ja säästyt ikäviltä yllätyksiltä.

Tärkeä tieto on myös se, että laki turvaa sinulle 14 päivän palautusoikeuden ottamaasi lainaan. Mikäli siis 14 päivän sisällä tulet katumapäälle, voit palauttaa lainaamasi rahat ja lainasopimus raukeaa. Ota kuitenkin huomioon, että sinulta voidaan vaatia normaalit korot ajalta, jonka raha on ollut hallussasi, ja mikäli lainanantaja on joutunut maksamaan viranomaisille lainaasi liittyviä maksuja, on sinun hyvitettävä ne.

Viimeiset vinkit ennen kuin otat pikavipin – kysy itseltäsi vielä nämä kysymykset

  • Mihin tarvitsen lainaa? Tarvitsenko sen heti ja juuri nyt?
  • Onko tarpeeni pikainen, eli voinko maksaa lainan takaisin lähiaikoina, vaikkapa kahden kuukauden kuluttua?
  • Onko lainan suuruus ja korko suhteessa omiin tuloihini, eli voinko realistisesti maksaa sen takaisin sovitun aikarajan puitteissa?
  • Mitä laina maksaa? Ota huomioon, että korkojen lisäksi lainaan saattaa liittyä avausmaksu tai käsittelykuluja.

Jos näihin kysymyksiin vastattuasi päätät, että pikavippi on sinulle sopiva ratkaisu, voit silloin tarttua toimeen. Muista vain vielä lukea lainan ehdot tarkasti läpi, ennen kuin hyväksyt lainan.


Viimeksi päivitetty 2024-06-30 Tommi Mäkinen (Lainando)