Joustoluotto

LainapalveluArvosanaLainasummaKorkoLaina-aikaIkäraja
Sortter
Sortter
1.000 - 60.000 €2.00% - 20.00%1 - 20 v20 vHae Nyt
Zmarta
Zmarta
1.000 - 60.000 €4.41% - 20.00%1 - 15 v20 vHae Nyt
Etua
Etua
500 - 60.000 €4.41% - 20.00%1 - 18 v18 vHae Nyt
OmaLaina
Omalaina
500 - 60.000 €4.90% - 20.00%1 - 20 v18 vHae Nyt
Rahalaitos
Rahalaitos
500 - 70.000 €4.99% - 20.00%1 - 15 v20 vHae Nyt
Ferratum
Ferratum
1 - 4.000 €19.97%0 - 10 v21 vHae Nyt
Saldo
Saldo
300 - 2.000 €13.90% - 19.90%12 - 80 kk18 vHae Nyt
Vippi
Vippi
100 - 2.000 €13.90% - 19.90%3 - 41 kk18 vHae Nyt
Haenyt
Haenyt
500 - 50.000 €4.50% - 38.00%1 - 15 v20 vHae Nyt

Mikä se on?

Joustoluotto on lainatuote, jonka nimi antaa jo hyvän vihjeen sen luonteesta. Kukaan tuskin yllättyy kuullessaan, että joustoluotto on joustava laina. Sen sijaan salaperäistä voi vielä olla se, mistä joustoluoton joustavuus johtuu. Mikä siis erottaa joustoluotot muista lainatuotteista, kuten pikavipeistä ja kulutusluotoista? Tämä artikkeli esittelee sinulle erilaisia joustoluotojen tyypillisimpiä ominaisuuksia. Otathan kuitenkin huomioon, että erillisiä lainatuotteita on saatavilla erittäin suuri määrä, ja vaihtelu on suurta. Tutustuthan siis huolella valitsemasi lainan ehtoihin ennen lainan ottamista.

Kun haet muunlaisia lainoja kuin joustoluottoa, on kyseessä yleensä kertalaina, eli kaikki lainaamasi rahat tulevat suoraan tilille heti lainan myöntämisen jälkeen. Tämänlaisessa lainassa sinulla on siis mielessä jokin tietty summa, ja todennäköisesti myös hyvin helposti rajattava käyttötarkoitus tuolle lainattavalle summalle. Mitä jos et tiedäkään aivan tarkkaan, paljonko lainaa tulet tarvitsemaan? Tässä kohtaa joustoluotto astuu kuvaan.

Kun otat joustoluottoa, et saa tilillesi vain yhtä tiettyä summaa, kuten kertalainaa otettaessa. Sen sijaan täytettyäsi hyväksytysti joustoluottohakemuksen, annetaan sinulle niin sanottu luottoraja, esimerkiksi 2000 euroa. Hakemuksessasi et siis hae tiettyä summaa puhdasta rahaa, vaan tietynsuuruista luottorajaa. Luottorajat liikkuvat perinteisesti 1000 ja 2000 euron maastossa, mutta muunkin kokoisia joustoluottoja toki löytyy. Joustoluotto on siis lähtökohtaisesti verrattain pieni laina.

Miten luottoraja toimii?

Kun sinulla on luottoraja, voit nostaa lainaa vapaasti sen puitteissa. Jos sinulla on siis 2 000 euron luottoraja, voit nostaa siltä vaikkapa alkuun 1 000 euroa, ja tajuttuasi, ettei tuhat euroa riitä, nostat vielä 500 euroa lisää. Joustoluotossa erityisen mukavaa on se, että maksat korkoa vain ja ainoastaan siitä rahasta, jonka luottorajastasi nostat. Palataan siis esimerkkitilanteeseen, jossa nostat ensin 1 000 ja sitten vielä 500 euroa. Yhteensä tarvitsit siis 1 500 euroa, ja koska kyseessä on joustoluotto, maksat korkoa vain 1 500 eurosta. Jos olisit ottanut perinteisen kertalainan, olisi voinut käydä vaikka niin, että olisit nostanut 2 000 euroa ja sen seurauksena joutunut maksamaan korkoa 500 eurosta, jota et loppujen lopuksi edes tarvinnut. Toisaalta olisi voinut käydä niinkin, että olisit ottanut tuhannen euron lainan, ja rahojen loputtua olisit joutunut ottamaan vielä toisen lainan. Molemmissa tapauksissa on tiedossa täysin tarpeetonta rahanmenoa. Siksi joustoluotto sopiikin sinulle, kun et tiedä aivan tarkkaan, minkälaisia summia tulet tarvitsemaan. Lisäksi joustoluotto auttaa sinua selviytymään ailahteluista taloudellisessa tilanteessasi sitä mukaan, kun ne tulevat kohdalle. Juuri joustavuutensa ansiosta joustoluotto voi olla hyödyllinen työkalu tasaamaan tulojasi ja menojasi, mikä voi tehdä taloudellisesta tilanteestasi vakaamman ja siten auttaa sinua elämään stressittömämpää elämää.

Miten joustoluotto maksetaan takaisin?

Joustoluoton nimi siis viittaa siihen, että sitä nostetaan joustavasti. Se ei kuitenkaan ole ainoa asia, mihin nimi viittaa. Viittaus on nimittäin kaksiosainen: toisaalta joustoluottoa nostetaan joustavasti, ja toisaalta sitä maksetaan takaisin joustavasti. Joustoluoton maksat siis takaisin pienissä erissä, vähä vähältä. Summa voi olla vaikkapa 100 euroa kuussa. Tämä on asiakkaalle mukavaa erityisesti siksi, että sen ansiosta otettu laina ei missään kohtaa elinkaarensa aikana aiheuta kohtuutonta painetta taloudelliselle tilanteellesi, olettaen tietysti, että sen suuruus on hyvin tuloihisi mitoitettu.

Joustoluotto ei toki oli ainoa laina, joka maksetaan takaisin erissä, ja toisaalta kerralla takaisin maksettava joustoluottokaan ei ole sataprosenttinen mahdottomuus. Myös kertalainoja voi maksaa ja usein maksetaankin erissä. Näiden lainojen takaisinmaksu toimii kuitenkin hieman eri tavalla, kuin joustoluoton takaisinmaksu. Tähän liittyy kaksi tekijää.

Ensimmäinen tekijä on se, että joustoluoton takaisinmaksuerillä on taipumus olla hieman muiden lainojen eriä pienempiä, ja niissä voi olla jopa maksimisuuruus takaisinmaksuerälle, joskin myös muunlaista lainaa voi toki saada pienillä kuukausierillä takaisinmaksettavaksi. Siksi paljon olennaisempi ero takaisinmaksutavoissa löytyykin siitä toisesta tekijästä.

Toinen tekijä on siis se, että takaisinmaksettu joustoluotto suurentaa rahamäärää, jonka luottorajaltasi voit nostaa. Voit siis toki maksaa koko lainan pikkuhiljaa takaisin, mutta jos päätätkin jossain kohtaa, että sinun on nostettava lisää lainaa, voit nostaa myös jo takaisinmaksamaasi rahaa.

Kenties selkein tapa ajatella tätä on se, että sinulla voi olla tietyllä hetkellä olla hallussasi vain tietty määrä lainapalvelun tarjoajan rahaa, mutta kun maksat sitä takaisin, se siirtyy jälleen mahdolliseksi lainattavaksi rahaksi.

Miksi valitsisin joustoluoton?

Joustoluoton hyviä puolia onkin tullut esiin jo runsaissa määrin. Sinulta saattaa kuitenkin vielä puuttua yleiskuva siitä, missä tilanteessa joustoluotto on hyvä ratkaisu, ja mihin joustoluottoa voisi ehkä käyttää.

Kuten esille onkin jo tullut, joustoluotto on laina, jossa et lainaa suoranaisesti tiettyä summaa. Näin ajatellen pääsemmekin jo yhden joustoluoton käyttötarkoituksen juurelle, joka on lainan ottaminen tilanteessa, jossa mielessä ei ole yksi tietty ostos, kuten pikavippien, kulutusluottojen ja muiden vastaavien lainatuotteiden suhteen usein on. Tällaisten laintuotteet ovat ratkaisuja tietyn maksun suorittamiseen, mutta joustoluottohan on toki selkeästi erilainen – kyseessä ei kuitenkaan ole tietty summa, joten sille myös harvemmin on tiettyä kohdetta. Sekin on toki mahdollista, että sinulla on mielessä jokin tietty kohde lainaamallesi rahalle, mutta et tiedä aivan tarkkaan, mitä se tulee maksamaan. Tällainen tilannehan voi olla vaikkapa lomamatka, johon voi liittyä paljon kuluja, joita ei ole helppoa tai edes mahdollista ottaa huomioon etukäteen.

Ellei rahankäyttösi kohde ole tämän tyyppinen, on joustoluotto sinun ratkaisusi todennäköisesti sellaisessa tilanteessa, jossa tarvitset aina välillä pienehköjä lainoja tasoittamaan töyssyjä henkilökohtaisen taloutesi vaihtelevissa tilanteissa. Joustoluottohan on erinomainen ratkaisu tämänlaiseen tilanteeseen juuri siksi, että kuten jo aiemmin mainittu, joutuu asiakas maksamaan korkoa vain ja ainoastaan siitä luottorajan osuudesta, jonka hän nostaa. Se onkin yksi joustoluoton parhaista ominaisuuksista, sillä sen seurauksena turhia kuluja ei joudu maksamaan – ja kukapa pitäisi rahanmenosta, jonka olisi voinut välttää tutustumalla toisenlaisiin lainatuotteisiin, tässä tapauksessa joustoluottoihin. Siinä onkin eräs jokaiselle lainanottajalle hyödyllinen oppitunti: vertailu kannattaa aina.

Toki lainaan voi liittyä muitakin kuluja kuin korot, kuten avausmaksu tai kuukausittainen käsittelymaksu. Nämä ovat kuitenkin yhtä lailla mahdollisia kuluja muunkinlaisissa lainatuotteissa, eli ne eivät ole millään tapaa joustoluottoihin rajoittuvia kustannustyyppejä.

Miten haen joustoluottoa?

Jos tähän mennessä oppimasi on vakuuttanut sinut siitä, että joustoluotto on sinulle hyvä ratkaisu, kiinnostaa sinua varmastikin tietää, miten joustoluottoa haetaan. Kyseessä onkin varsin mukava aihe, ja joustoluoton hakuprosessia voisi miltei pitää jatkona edellisen kappaleen aiheelle ”Miksi valitsisin joustoluoton?” Miksi? Koska joustoluoton hakeminen on helppoa ja nopeaa, ja tämän takia sen hakemisen kynnys on varsin pieni.

Joustoluottoa haetaan lähtökohtaisesti verkossa, mikä jo itsessään tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse lähteä pankkiin odottamaan, että vuoronumerosi välähtää asiakaspalvelutiskin näytölle tai vakuuttelemaan pankkivirkailijaa siitä, että hän voi sinulle lainan antaa. Lisäksi lomake, joka sinun tulee täyttää, on varsin selkeäksi muotoiltu. Kovan luokan taloustieteilijän taidot eivät siis ole tarpeen joustoluottoa etsivälle.

Vaikka suurta taloustieteilijän ymmärrystä ei tarvita, on sinun hyvä kuitenkin olla tietoinen joistakin teknisyyksistä, joita lainaasi liittyy. Tiesitkö esimerkiksi sen, että kuluttajansuojalaki takaa sinulle ottamaasi lainaa 14 päivän palautusoikeuden? Sinulla on siis 14 päivän sisällä lainan ottamisesta oikeus ilmoittaa lainan myöntäneelle rahoitusyhtiölle, että haluat perua lainasopimuksen, jolloin sopimus raukeaa ja sinun tulee palauttaa lainaamasi rahat takaisin lainapalvelun tarjoajalle. Ota lisäksi huomioon vielä se, että sinun on silti maksettava korot lainaamastasi summasta siltä ajalta, jonka rahat ovat olleet hallussasi. Sinulta saatetaan lisäksi vaatia korvausta maksuista, jotka rahastoyhtiö on saattanut joutua maksamaan viranomaisille lainaasi liittyen. Jos tällaisia kuluja on, sinulla on lakisääteinen velvollisuus hyvittää ne lainan myöntäneelle rahastoyhtiölle.

Laki turvaa sinulle lainanottajana siis 14 päivän palautusoikeuden ottamallesi lainalle, mutta se säätää sinulle paljon muitakin oikeuksia. Kannattaa siis lainaa etsiessä käydä myös tutustumassa siihen, mihin kaikkeen sinulla on oikeus ja toisaalta velvollisuus. Näin vältät ikävät yllätykset ja tiedät, mitä voit lainaa tarjoavalta rahoitusyhtiöltä vaatia. Hyvänä esimerkkinä toimii se, että sinulla on lakisääteinen oikeus saada selkeä yhteenveto kaikista lainaan liittyvistä kuluista ennen lainasopimuksen tekoa. Pidä siis huoli, että todella saat tällaisen selvityksen, ettet joudu epärehdin lainakaupan kohteeksi eivätkä yllättävät lainakulut pääse yllättämään sinua.

Tarvitsenko vakuuksia?

Yleisesti sanotaan, että joustoluotto on vakuudeton laina, samaan tapaan kuin vaikkapa kulutusluotot ja pikavipit. Kuitenkin, kuten usein on, todellisuus on teoriaa monimutkaisempi. Saatat tosiaan löytää joustoluottoa myös vakuudettomana, mutta kannattaa kuitenkin lähtökohtaisesti varautumaan ainakin jonkinlaiseen varmennusprosessiin, jolla rahoitusyhtiö voi varmistua takaisinmaksukyvystäsi. Älä kuitenkaan stressaa. Tällainen varmennus voi olla vaikkapa niinkin yksinkertainen kuin tosite siitä, että saat säännöllistä palkkaa. Tämäkin on vain kerran suoritettava toimenpide. Kun olet tällaisen näytön kerran toimittanut ja anomasi luottoraja on myönnetty käyttöösi, saat nostaa lainaa täysin vapaasi luottorajasi puitteissa toimittamatta mitään sen enempiä papereita.

Joustoluotonottajan viimeiset vinkit

Oletko löytänyt sen juuri sinulle sopivan joustoluoton? Hienoa! Kun uskot löytäneesi sopivan joustoluoton, kannattaa vielä käyttää muutama hetki varmistuen siitä, että edessäsi oleva laina todella on sinulle se oikea ratkaisu. Kysy siis itseltäsi vielä nämä kysymykset, ennen kuin teet lopullisen päätöksen lainan ottamisesta.

  • Tarvitsenko tosiaan lainaa? Mitä muita vaihtoehtoja minulla on saada haluamani asia?
  • Mitä kustannuksia lainaan liittyy? Korot, avausmaksut, käsittelykulut? Ehkä vielä jotain muuta? Lue lainaehdot huolella.
  • Olenko vertaillut erilaisia vaihtoehtoja? Tiedänkö, että tämä on minulle se paras tai ainakin melkein paras lainatuote?

Jos näiden kysymysten huolellisen pohdinnan jälkeen päätät, että edessäsi on tosiaan hyvä ja sinun nimenomaiseen tilanteeseesi sopiva lainatuote, vedä vielä kerran henkeä, ja tartu toimeen. Oikein käytettynä joustoluotto voi olla hyödyllinen työkalu stressittömämpään elämään ja unelmiesi täyttämiseen. Toivottavasti lainasi tuo sinulle juuri sitä, mitä kaipaatkin.


Viimeksi päivitetty 2024-06-30 Juha Koronen (Lainando)