Lainaa 50000 €

LainapalveluArvosanaLainasummaKorkoLaina-aikaIkäraja
Sortter
Sortter
1.000 - 60.000 €2.00% - 20.00%1 - 20 v20 vHae Nyt
Zmarta
Zmarta
1.000 - 60.000 €4.41% - 20.00%1 - 15 v20 vHae Nyt
Etua
Etua
500 - 60.000 €4.41% - 20.00%1 - 18 v18 vHae Nyt
OmaLaina
Omalaina
500 - 60.000 €4.90% - 20.00%1 - 20 v18 vHae Nyt
Rahalaitos
Rahalaitos
500 - 70.000 €4.99% - 20.00%1 - 15 v20 vHae Nyt
Haenyt
Haenyt
500 - 50.000 €4.50% - 38.00%1 - 15 v20 vHae Nyt

Lainaa 50000 euroa – Pikavippi, kulutusluotto vai joustoluotto?

Kun haluat hakea lainaa 50000 euroa pikaisesti, kohtaat todennäköisesti melkoisen määrän erilaisia lainatuotteita kuvaavia termejä, ja kaikista näistä vaihtoehdoista sinun pitäisi osata valita se juuri sinulle oikea vaihtoehto. Sopivan lainatuotteen löytäminen voi olla vaikeaa, ja panokset ovat korkeat. Kyseessä ovat kuitenkin sinun rahavarasi, ja mitä suuremmista summista puhutaan, sitä tärkeämpi päätöksesi on lompakkosi hyvinvoinnille. Kun haet lainaa 50000 euroa, saattaa sinulla olla melkoisia paineita löytää tilanteeseesi sopiva lainatuote. Tämän artikkelin tarkoituksena on esitellä kolmenlaisia lainatuotteita, joihin saatat törmätä. Nämä kolme lainaa ovat pikavippi, kulutusluotto ja joustoluotto. Ota huomioon, että pikavippi ei ole sinua koskeva lainatuote, jos haluat nimenomaan lainaa 50000 euroa, koska pikavipit ovat suuruudeltaan huomattavasti tuota summaa pienempiä. Kuitenkin, koska paljon pikavippeihin pätevästä tiedosta pätee myös joustoluottoihin ja erityisesti kulutusluottoihin, esitellään myös pikavipit tässä artikkelissa huolella. Kuhunkin termiin tutustutaan omassa kappaleessaan. Vaikka suunnitelmissasi ei olisikaan pieni laina, lue myös pikavippeihin liittyvä kappale huolella, sillä se tarjoaa sinulle hyvän pohjan ymmärtää myös kulutusluottoja ja joustoluottoja.

Pikavippi heti tilille – pienen kynnyksen laina pieneen tarpeeseen

Pikavipit tosiaan ovat suuruudeltaan varsin pieniä. Tulet harvoin kohtaamaan pikavippinä markkinoitua lainatuotetta, joka on suuruudeltaan paljon tuhatta euroa suurempi. Niiden tarkoitus onkin lähinnä kattaa pieniä yllättäviä arjen menoja, vaikkapa vähän ennen palkkapäivää hajonneen auton korjaus. Tätä pikavippien käyttötarkoitusta kuvaakin hyvin se, että ne ovat saaneet innoituksensa Amerikassa suosituksi muodostuneilta palkkapäivälainoilta, jotka jo nimessään viittaavat edellä kuvatun kaltaiseen tilanteeseen. Suomalainen pikavippi on kuitenkin näitä esikuvalainojaan kevyempi ja helpompi hankkia, sillä toisin kuin palkkapäivälainaa hakiessa, ei pikavippiä hakiessa tarvitse esittää tositetta palkkatuloista. Minkään muunkaan kaltaisia vakuuksia ei pikavipin hakijan tarvitse esittää. Tämä on vain yksi tekijöistä, mikä tekee pikavipistä hyvin helpon pienen kynnyksen lainan. Eräs muu tekijä on se, että pikavippi haetaan verkossa – ei pankissa. Pankissa jonottaminen ja pankkivirkailijan vakuuttelu eivät siis ole pikavippiä hakevan murheita. Lainan haku tapahtuu verkossa tietokoneen tai jopa mobiililaitteen välityksellä, eli voit tehdä hakemuksen mukavasti kotoasi tai jopa tien päällä. Lomake on lyhyt ja yksinkertainen, ja se on suunniteltu kattamaan kaikki se tieto, mitä lainapalvelun tarjoaja tarvitsee myöntääkseen lainan. Jos kaikki on kunnossa lomakkeen kanssa, saat rahat tilille heti, kun hakemus hyväksytään. Tätä tosin rajoittaa lainsäädäntö, joka kieltää lainasiirrot yöaikaan, eli yöllä haetun pikavipin saat haltuusi vasta aamulla. Lomakkeen helppous tekee sen, että se on nopea täyttää ja nopea hyväksyä. Tämä yhdistettynä siihen, että rahansiirto tehdään heti hakemuksen hyväksymisen jälkeen, tekee pikavipistä nimensä mukaisesti hyvin nopean lainan. Pikavipin nimi viittaa tosin myös sen takaisinmaksun luonteeseen sikäli, että pikavippi on tarkoitus paitsi saada nopeasti, myös maksaa takaisin nopeasti.

Kuten sanottua, pikavipin hakija ei tarvitse vakuuksia, eikä hän myöskään tarvitse takaajaa. Takaaja on henkilö, joka joutuu ottamaan vastuun lainan takaisinmaksusta, jos sitä ei makseta takaisin ajallaan, ja siksi lainan takaajaa voi olla hyvin vaikea löytää. Pikavippiä hakiessa se ei kuitenkaan ole tarpeen. Pikavippiä hakiessasi sinun ei tarvitse myöskään kertoa, mihin tarkoitukseen rahat menevät. Kaikki tämä lyhentää ja yksinkertaistaa hakulomaketta, mikä tekee pikavipistä sekä helpomman että nopeamman. Nämä kaksi ominaisuutta ovat eittämättä se, mikä on tehnyt pikavipeistä varsin suosittuja varsin nopeasti, ja miksi pikavipit pienentävät kynnystä ottaa laina ylipäätään. Huomioi kuitenkin, että pienen kynnyksen laina jättää vakuuksien puuttumisen muodossa asiakkaalle suuren vastuun harkita itse, onko laina sopiva ratkaisu kulloisessakin taloudellisessa tilanteessa.

Kulutusluotto on pikavippiä suurempi lainatuote

Kulutusluottoa voisi hyvin kuvailla pikavipin isoveljeksi. Näillä kahdella on hyvin paljon yhteistä, ja tarkka raja niiden välille on vaikea piirtää. Arkikielessä näitä kahta sanaa käytetään monesti vapaasti ristiin, laki kohtelee molempia samalla tavalla, ja rahoitusyhtiöt itse päättävät sen, mitä lainaa he kutsuvat pikavipiksi ja mitä kulutusluotoksi. Miten virallista määritelmää näiden kahden lainatuotteen erolle ei siis ole. Käytännössä näiden kahden sanan välillä on joitakin eroja. Kenties tärkein niistä on se, että kulutusluotot voivat olla huomattavasti pikavippejä suurempia. Siksi kulutusluotto on sinulle relevantimpi termi, kun haluat hakea lainaa 50000 euroa. Tämän seurauksena kulutusluoton käyttötarkoitukset useimmiten poikkeavat rajusti pikavippien käyttötarkoituksista. Siinä missä pikavippi on tarkoitettu kattamaan pikainen arjen meno, kulutusluoton summilla kyse on yleensä jostakin suuremmasta hankinnasta, vaikkapa pitkäaikaisen haaveen toteuttamisesta. Kulutusluotoissa erityisen mukavaa on se, että niiden vuosikorko on monesti reilusti pikavippien korkotasoa matalampi. Lainan vuosikorko viittaa nimensä mukaisesti lainan vuodessa kerryttämään korkoon, ja se on siksi hyvä mittari antamaan pikaisen yleiskuvan lainan hinnasta.

Ymmärrettävästi lainapalvelun tarjoajan huoli lainan takaisinmaksusta kasvaa sitä mukaan, kun aletaan puhua suurista summista. Siksi monet kulutusluottoa tarjoavat yritykset vaativatkin lainanottajalta joitakin vakuuksia, mikä tekee kulutusluoton saamisesta hieman pikavipin saamista vaikeampaa. Vakuudettomiakin kulutusluottoja on, mutta niitä on sitä harvemmassa, mitä suuremmista summista puhutaan, ja vakuudettomat kulutusluotot ovat tyypillisesti vakuudellisia kulutusluottoja kalliimpia.

Pikavippien kanssa yhteistä on kuitenkin taas se, että myöskään kulutusluotoa hakiessa ei rahan käyttötarkoitusta tarvitse ilmoittaa. Käyttötarkoituksen järkevyyden harkinta jää siis sinun vastuullesi myös kulutusluottoa ottaessasi.

Kulutusluotoilla ja pikavipeillä on vielä yksi huomattava ero, nimittäin se, että kulutusluottoa voi hakea myös pankista. Siinä missä pikavippiä haetaan aina verkossa, kulutusluottoja on kahdenlaisia – verkosta haettuja ja pankista haettuja. Verkosta haetut kulutusluotot ovat paljolti pikavipin kaltaisia – helppoja ja nopeita. Pankista haettu laina vaatii enemmän aikaa ja vaivaa. Verkosta haetun kulutusluoton saa tilille välittömästi hakemuksen hyväksymisen jälkeen (olettaen että yöaikaan haettuja lainoja koskeva laki ei sitä estä). Pankista haettua kulutusluottoa saa useimmiten odottaa useamman viikon, ja siten se poikkeaa radikaalisti sekä pikavipeistä että verkosta haettavista kulutusluotoista. Niiden lainaehdot voivat olla hyvin erilaiset ja mahdollisesti tarpeisiisi paremmin sopivat, joten siihenkin mahdollisuuteen kannattaa tutustua. Ajan sijoittaminen lainatuotteiden vertailuun saattaa pitkällä tähtäimellä säästää huomattavia summia rahaa.

Joustoluotto – lainaa tarpeesi mukaan

Nimikin sen jo sanoo – joustoluotto on joustava laina. Käyttötarkoitukseltaan sillä on paljon yhteistä pikavipin kanssa. Molemmat on tarkoitettu toimimaan hyödyllisinä työkaluina aikoina, jolloin taloudellinen tilanteesi notkahtaa väliaikaisesti. Sillä on kuitenkin tiettyjä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä selkeästi omanlaisensa lainatuotteen. Joustoluoton joustavuus aiheutuu siitä, että toisin kuin aiemmin esiteltyjen lainojen hakijat, joustoluoton hakija ei lainaa tiettyä summaa, vaan hyväksytyn hakemuksen tuloksena on luottoraja. Myös tämä hakemus täytetään verkossa, ja jos kaikki on kunnossa, saat luottorajan käyttöösi.

Luottoraja toimii siten, että sinulla on tietty summa, jonka puitteissa voit vapaasti nostaa lainaa senhetkisen taloudellisen tilanteesi mukaan. Et siis lainaa vain yhtä summaa, vaan nostat lainaa luottorajasi puitteissa. Tämä toimii erityisen hyvänä valintana sinulle, jos kaipaat jatkuvaa ja joustavaa lainaa tukemaan sinua henkilökohtaisen taloutesi notkahduksissa. Joustoluotossa erityisen mukavaa on se, että sinun tarvitsee maksaa korkoa vain siitä lainasta, jonka luottorajaltasi nostat. Jos et siis tiedä tarkkaa summaa, jonka lainalta tarvitset, voi joustoluotto osoittautua viisaammaksi valinnaksi kuin yksi tietynsuuruinen laina, joka saattaa lopulta osoittautua tarpeeseesi liian suureksi tai liian pieneksi.

Joustoluoton nimi ei kuitenkaan viittaa ainoastaan tapaan, jolla sitä nostetaan. Joustoluotto myös maksetaan takaisin joustavasti. Takaisinmaksuerät ovat yleensä melko pieniä, vaikkapa muutama sata euroa kuussa. Tämän ansiosta joustoluoton takaisinmaksu ei aiheuta suurta hetkellistä painetta rahatilanteellesi, vaan maksat sen takaisin vähä vähältä pidemmän ajan kuluessa.

Huomionarvoista on vielä se, että kuten monet kulutusluotot, myös joustoluotto vaatii sinulta jonkinlaisia tositteita takaisinmaksukyvystäsi. Näitä tositteita sinun ei kuitenkaan tarvitse esittää uudestaan, kun sinulle on myönnetty luottoraja. Saat nostaa lainaa vapaasti luottorajasi määrittelemään pisteeseen asti.

Harkitse ennen kuin lainaat

Lainatuotteet voivat olla erittäin hyödyllinen työkalu rahatilanteesi säätelyyn. Niitä voi kuitenkin käyttää myös väärin, ja siksi lainaaminen onkin vastuullisen rahankäyttäjän laji. Tässä artikkelissa kuvaillut lainat on varsin helppo saada, mutta harva asia tekee lainansaannistasi yhtä vaikeaa kuin maksuhäiriömerkintä luottotiedoissasi. Maksuhäiriömerkintä aiheuttaa paljon muitakin suuria ongelmia, kuten vaikeuksia saada työpaikka tai vuokra-asunto. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että pidät hyvää huolta luottotiedoistasi. Varmistu siis ennen lainan ottamista siitä, että laina on suhteessa tuloihisi ja pystyt maksamaan sen takaisin määräaikaan mennessä.

Jos kuitenkin satut tekemään virhearvion ja otat lainan, jota et kykene maksamaan takaisin ajallaan, älä ratkaise ongelmaa uudella lainalla, vaan pyri neuvottelemaan uusista maksuehdoista velkojasi kanssa. Jos ongelmasi käyvät liian vaikeiksi käsitellä yksin, älä myöskään pelkää hakea taloudellista neuvontaa.

Käytä hiukan aikaa – säästä paljon rahaa

Kaikki esitellyt lainatuotteet tekevät lainanotosta helppoa ja nopeaa. On kuitenkin hyvä sijoittaa hiukan ylimääräistä aikaa muutamaan asiaan, koska sen tekemällä säästät itseltäsi päänvaivaa – ja selvää rahaa. Vertaile siis erilaisia lainatuotteita ajan kanssa ja pyri löytämään itsellesi paras palvelu. Tutustu myös lainsäädäntöön. Vaikka se saattaa kuulostaa pitkäveteiseltä, saat lyhyellä lukemisella paljon tietoa siitä, minkälaista turvaa ja minkälaisia oikeuksia lainsäädäntö sinulle tarjoaa. Lainanottajalle erityisen hyödyllistä onkin tutustua kuluttajansuojalakiin.

Viimeiset vinkit ennen kuin otat lainan – kysy itseltäsi vielä nämä kysymykset

  • Mihin tarvitsen lainaa? Tarvitsenko sen heti ja juuri nyt?
  • Minkälainen tarpeeni on? Voinko maksaa sen takaisin tässä kuussa, puolen vuoden vai vuoden kuluttua?
  • Mitä vaihtoehtoja minulla on? Palveleeko kulutusluotto, pikavippi vai joustoluotto minua parhaiten tässä tilanteessa?
  • Olenko vertaillut eri vaihtoehtoja?
  • Onko lainan suuruus ja korko suhteessa omiin tuloihini, eli voinko realistisesti maksaa sen takaisin sovitun aikarajan puitteissa?
  • Mitä laina maksaa? Ota huomioon, että korkojen lisäksi lainaan saattaa liittyä avausmaksu tai käsittelykuluja.

Jos näiden kysymysten jälkeen päätät, että lainanotto on sinulle hyvä ratkaisu, tartu toimeen. Muista vielä lukea lainan ehdot huolellisesti läpi ennen hyväksymistä.


Viimeksi päivitetty 2024-06-30 Teemu Virtanen (Lainando)