Diners Club kortit lakkautetaan Suomessa

Diners Club kortit lakkautetaan Suomessa

Yksi maailman tunnetuimmista ja suurimmista luottokorttitoimijoista lopettaa toimintansa Suomessa ja muissa pohjoismaissa. Tällä hetkellä Diners Club kortteja myöntää ruotsalainen SEB-pankki. Suomessa myönnettyjä kortteja voi käyttää vielä toukokuussa 2024, sen jälkeen niiden toiminta loppuu.

SEB-pankin korttiyhtiö SEB Kort on tähän asti pyörittänyt Diners Clubin toimintaa franchise-sopimuksella pohjoismaissa. Nyt yritys on kuitenkin päättänyt keskittyä Mastercard-kortteihin. Syyksi keskittämiselle pankki mainitsee kasvavat kustannukset lisääntyneen EU-sääntelyn vuoksi. Suomessa Diners Club kortti on ollut melko marginaalinen verrattuna muihin pohjoismaihin. Kortti on erittäin suosittu erityisesti Yhdysvalloissa. Maailmanlaajuisesti kortilla on noin 10 miljoonaa käyttäjää. Diners Club Internationalilla on toimintaa yhteensä 59 eri maassa. Pohjoismaiden ohella kortilla pystyy maksamaan yhteensä noin 180 eri maassa ja 9 miljoonassa eri liikkeessä. Jos olet tällä hetkellä etsimässä uutta luottokorttia, kannattaa Diners Club luottokortti karsia vertailusta pois.

Diners Club muodostettiin vuonna 1950, ja se oli ensimmäinen itsenäinen luottokorttiyhtiö koko maailmassa, ja se toimi suunnannäyttäjänä muille yrityksille osoittaen, että oli mahdollista tarjota luottokorttipalveluita matkustamiseen sekä erilaisiin viihdetarkoituksiin. Idea maksukortista syntyi New Yorkissa vuonna 1941. Yksi yrityksen tulevista perustajista, Frank McNamara, oli nauttimassa illallista Majors Cabin Grill -nimisessä ravintolassa asiakkaidensa kanssa. Kun tuli aika maksaa lasku McNamara tajusi, että hän oli unohtanut lompakkonsa toisen puvun taskuun. McNamaran vaimo päätyi lopulta maksamaan laskun. McNamara alkoi pohtia monikäyttöisen kortin perustamista välttyäkseen tulevaisuudessa tämän kaltaisilta noloilta tilanteilta. McNamara keskusteli ideasta ensin kyseisen ravintolan ravintoloitsijan kanssa, ja seuraavana päivänä lakimiehensä Ralph Schneiderin sekä ystävänsä Alfred Bloomingdalen kanssa. Seuraavan vuoden helmikuussa McNamara palasi samaiseen ravintolaan, jossa hän maksoi illallisen pahvista valmistetun kortin ja nimikirjoituksensa avulla. Tämä ”ensimmäinen ateria” ja yrityksen syntytarina ovat jääneet elämään historiassa, vaikka tarinan kulkua onkin useaan otteeseen kyseenalaistettu, ja idean isäksi on arvailtu myös Bloomingdalea.

Kun Diners Club -kortti tuotiin markkinoille, sitä markkinoitiin korttina, jonka avulla illalliset ja muut ateriat olisi mahdollista maksaa ravintolassa. Joka kuukausi kortinhaltijoiden kotiin lähetettiin lasku, jossa luotto maksettiin takaisin korttiyhtiölle. Kortin tullessa markkinoille sillä pystyi maksamaan laskun 27 eri ravintolassa. Alun pitäen korttia käytti 200 yrityksen perustajan ystävää ja tuttua. Korttien määrä kasvoi hurjasti alkuvuosina, vuoden 1950 loppuun mennessä kortteja oli käytössä yli 20 000 ja vuoden 1951 loppuun mennessä 42 000 kappaletta.