Uusi vuosi koittaa kohta

Uuden vuoden uskomukset ja taiat

Pian on taas aika uudelle vuodelle. Uusi vuosi kuvastaa aina uuden kauden alkua, ja siksi vuoden vaihtumiseen liittyykin paljon uskomuksia ja taikoja, joiden avulla ensi vuodesta koitetaan saada parempi kuin kuluneesta vuodesta. Näin uuden vuoden kunniaksi esittelemme mielenkiintoisimmat tavat, taiat ja uskomukset, joita vuoden vaihtumiseen liittyy.

Ruoalla on väliä

Ruoka ja ruokien tarjoilu kuuluvat tietysti uudenvuoden juhlimiseen. Mutta juhlissa ei suinkaan tarjota mitä tahansa ruokaa, vaan myös ruoan avulla pyritään vaikuttamaan seuraavan vuoden kohtaloon. Esimerkiksi monissa espanjaa puhuvissa maissa vallalla on uskomus, jonka mukaan 12 viinirypäleen syöminen tuo onnea seuraavalle vuodelle. Rypäleitä on yksi jokaista tulevan vuoden kuukautta kohden. Rypäleet tulee syödä vuoden ensimmäisen minuutin aikana, ja jokaisen rypäleen kohdalle syöjä voi tehdä toiveen.

Useissa Etelä-Amerikan maissa sekä myös Italiassa linssien syömisen uskotaan varmistavan seuraavan vuoden hyvä onni sekä taloudellinen menestys. Samoin myös riisin syömisen uskotaan parantavan onnea, siksi erityisesti Italian pohjoisosissa syödään perinteisesti risottoa uuden vuoden aikaan.

Ympäri maailmaa vihreiden ruoka-aineiden uskotaan symboloivan rahaa. Siksipä moniin uudenvuoden juhlaruokiin käytetään esimerkiksi herneitä, kaalia, lehtikaalia ja muita vihreitä vihanneksia.

Joidenkin uskomusten mukaan äyriäisiä kuten rapuja ei kannata syödä uuden vuoden juhlinnan lomassa. Rapujen uskotaan aiheuttavan huonoa onnea tulevalle vuodelle niiden kävelytyylin takia. Ravut kun kävelevät takaperin, uskotaan niiden myös aiheuttavan vastoinkäymisiä tulevan vuoden aikana.

Uuden vuoden taiat

Monissa kulttuureissa käytetään erilaisia taikoja, joiden avulla tulevan vuoden onnea pyritään parantamaan. Esimerkiksi vaatteiden avulla pyritään saamaan parempaa onnea tulevalle vuodelle. Monissa Etelä-Amerikan maissa kuten esimerkiksi Perussa ja Boliviassa alusasujen väri tulee valita oikein uuden vuoden ensimmäisenä päivänä. Jos olet etsimässä rakkautta, tulee silloin pitää punaisia alusvaatteita. Keltaisia alusvaatteita päällä pitämällä uskotaan seuraavan vuoden tuovan mukanaan enemmän rahaa. Myös vihreät alusvaatteet symboloivat rahaa. Yhdysvalloissa suositaan tapaa, jossa vuoden ensimmäisenä päivänä pukeudutaan uusiin vaatteisiin. Uusien vaatteiden uskotaan tuovan onnea.

Yhdysvalloissa on vallalla myös uskomus, että jos uuden vuoden ensimmäisenä päivänä otat kaksitoista pennin kolikkoa, ja heität ne olkasi yli kadulle, jätät näin köyhyyden taaksesi, ja astut eteenpäin vauraaseen tulevaisuuteen. Kolikoita ei tietenkään saa missään nimessä kerätä, sillä tämä tarkoittaisi sitä, että vajoat takaisin köyhyyteen. Jos sen sijaan löydät kadulta kolikon, jota et ole itse tiputtanut, uskotaan sen tuovan onnea ja vaurautta. Vuoden ensimmäisenä päivänä ei myöskään tule maksaa laskuja, sillä jos teet niin, päädyt maksamaan laskuja koko loppuvuoden ajan.

Emme mene takuuseen taikojen toimivuudesta, mutta toivotamme kuitenkin hyvää alkavaa uutta vuotta 2024!

Lainat ja henkilötakaus

Lainan takaaminen

Lainan takauksista puhuttaessa yleensä ihmisille tulee ensimmäisenä mieleen henkilötakaus lainalle, jota käytetään yleisesti esimerkiksi asuntolainoissa. Henkilötakauksessa lainan vakuutena toimii toinen henkilö, jonka maksettavaksi laina lankeaa siinä tapauksessa, jos lainan ottaja ei pysty maksamaan lainaa takasin. Henkilötakauksien käyttäminen on tänä päivänä harvinaisempaa kuin aikaisemmin. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että ihmisiltä löytyy nykyään enemmän varallisuutta, jota voi käyttää lainan takaukseksi. Henkilötakauksia käytetään nykyisin harvemmin ja yleensä ainoastaan pienikokoisissa luotoissa ja osana suuremman luoton vakuutta, kuten asuntolainan tapauksessa.

Ennen kuin ryhdyt lainan takaajaksi, kannattaa päätöstä miettiä pitkään ja huolella. Lainan takaaminen on vaativa päätös, jota ei voi suositella kenellekään tehtäväksi suin päin. Jos uskot, että lainan takausta kaipaava henkilö pystyy huolehtimaan taloudestaan ja uskot että tämä pystyy maksamaan halutun lainan takaisin, voit silloin harkita takauksen antamista. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että henkilötakaus saattaa vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi ystävä- tai sukulaissuhteeseen.

Henkilötakauksen lisäksi lainoille on olemassa myös muita takauksia, ja myös täysin vakuudettomia lainoja löytyy paljon markkinoilta.

Mitä velvollisuuksia lainan takaajalla on?

Jos päätät ryhtyä lainan takaajaksi, olet silloin koko omaisuudellasi vastuussa lainan takaisinmaksusta, jos lainaaja ei pystykään maksamaan lainaa takaisin. Takaajalla on oikeus vaatia seuraavat tiedot ennen takaussopimuksen sitomista

• Mistä veloista tai velasta takaajalla on vastuu
• Minä ajankohtana velkaa voidaan periä takaajalta
• Mikä velallisen maksukyky on
• Onko velasta olemassa jo muita vakuuksia tai takauksia

Jos lainan takaus on jo annettu, on takaajalla silloin oikeus saada pankin kautta tietoa siitä, kuinka velallinen on suoriutunut velkansa takaisinmaksusta. Takaaja voi siis seurata tilannetta ja arvioida riskiä myös velan maksamisen aikana. Pankki ei kuitenkaan anna tietoja automaattisesti, vaan takaajan on erikseen pyydettävä niitä pankilta.

Muut takausmahdollisuudet

Henkilötakauksen lisäksi on olemassa myös muita takausvaihtoehtoja, kuten esimerkiksi omatakaus ja valtiontakaus. Omatakaus on vakuutus, jonka voi ottaa asuntolainan ottaessa silloin, kun tarvittava asuntolainan summa ylittää asunnosta saatavan vakuusarvon. Omatakauksen voi ostaa samasta pankista kuin asuntolainankin. Omatakauksessa vakuuttajana toimii vakuutusyhtiö. Jos velallinen ei selviä lainan maksusta, kuittaa vakuutusyhtiö velan pankille, ja tämän jälkeen vakuutusyhtiö perii summan takaisin lainanottajalta.

Toinen mahdollinen takaustyyppi on valtiontakaus. Se on mahdollinen opintolainan sekä asuntolainan tapauksessa. Tyypillisesti opintolainat ovat täysin valtion takaamia, eikä opintolainan nostamiseen tarvita muuta kuin valtion takauksen hakeminen.

Asuntolainoissa valtiontakauksia myönnetään lainanhakijoille, joilta ei löydy riittävästi varallisuutta kattamaan asuntolainaa. Valtiontakausta voi hakea pankista samalla, kun hakee asuntolainaa. Valtiontakaukselle ei ole asetettu minkäänlaisia varallisuus- tai tulorajoja.

Pienempikokoiset lainat kuten pikavipit ja kulutusluotot ovat yleensä täysin vakuudettomia. Vakuudettomissa lainoissa on se etu, että niiden hakuprosessi on huomattavasti nopeampi kuin vakuudellisissa lainoissa.

Nordea selvitti joulun budjetin

Joulun keskimääräinen budjetti: 580 €

Nordea selvitti kyselyn avulla suomalaisten joulumenoja. Kyselyn tulokset on nyt julkaistu ja niistä selviää, että 18 – 65 -vuotiaat suomalaiset käyttävät joulun menoihin yhteensä keskimäärin 580 €. Summa on kasvanut merkittävästi edellisvuoteen verrattuna. Vuoden 2017 jouluna budjetit olivat kyselyn mukaan noin 100 € pienempi. Viime vuonna Nordealla työskentelevä yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen pohti sitä, miksei vahva talouskasvu ollut nähtävissä joulubudjetissa. Näyttää siltä, että kasvu näkyi joulubudjetissa viiveellä, sillä tänä vuonna arvioitu budjetti on korkein sitten vuoden 2012.

580 € budjetista joululahjoihin kuluttajat aikovat käyttää 340 € ja muihin joulun aiheuttamiin lisäkustannuksiin 240 €. Useat suomalaiset ovat lomalla joulun aikaan, ja lisääntynyt vapaa-aika tarkoittaa useassa tapauksessa sitä, että menot kasvavat normaalia suuremmiksi. Jouluun saattaa kuulua lomamatkoja, matkoja sukulaisten luokse ja jouluruokien kokkailua. Kaikki nämä vaikuttavat yhdessä siihen, että jouluisin rahaa kuluu normaalia kuukautta enemmän. Myös kaupoissa alkavat alennusmyynnit houkuttelevat varmasti ihmisiä käyttämään enemmän rahaa kuin normaalisti.

Kyselyssä selvitettiin myös sitä, kuinka joulun budjetti aiotaan rahoittaa. Pääosin ihmiset ilmoittivat rahojen tulevan palkkatuloista, säästöistä sekä veronpalautuksista. Noin kymmenesosa kyselyyn vastanneista aikoi rahoittaa joulua luottokortin tai kulutusluottojen avulla.

Erityisesti veronpalautukset ovat merkittävä rahanlähde joulun ostoksiin. Noin kolmannes veronpalautuksia saavista kuluttajista aikoo käyttää vähintään osan palautuksista joulun menoihin. Veronpalautuksia maksetaan tänä vuonna yhteensä 2,6 miljardia euroa. Summa on 13 % suurempi kuin viime vuonna. Kärkkäinen olettaa, että veronpalautusten suurempi summa näkyy vilkkaampana kaupankäyntinä joulun aikaan. Ensi vuonna otetaan käyttöön verouudistus, jonka myötä suurin osa veronpalautuksista maksetaan joulukuun sijaan jo elokuun aikana. Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka tämä vaikuttaa ensi vuoden joulukauppaan.

Mitä joulukaupasta ostetaan?

Perinteisesti joululahjalistalle ovat päätyneet sellaiset tuotteet kuten esimerkiksi kirjat, lelut, makeiset ja suklaat. Noin 3 % kyselyyn vastanneista ei aikonut ostaa ollenkaan lahjoja. Erilaisten tavaroiden lisäksi tänä vuonna suosittuja ovat aineettomat lahjat. Näiden suosion taustalta löytyy todennäköisesti huoli ilmastonmuutoksesta ja modernin kulutuskulttuurin vaikutuksesta ympäristöön. Noin viides suomalaisista aikoo antaa jouluna lahjaksi yhteistä tekemistä tai aikaa.

Eettiset joululahjat olivat muutama vuosi sitten kovassa huudossa. Viime aikoina mediassa on näkynyt vahvasti huoli ilmastonmuutoksesta, jonka seurauksena kyseinen lahjaryhmä on taas nostanut päätään.

Kuluttajien luottamus talouteen heikentynyt

Kuluttajat varovaisia

Tilastokeskus julkistaa vuosittain kuluttajien luottamusindikaattorin, joka kuvastaa sitä, kuinka vahva kuluttajien luottamus talouteen on. Nyt 29.10.2024 julkaistussa luottamusindikaattorissa kuluttajien luottamus talouteen oli matalin kahteen vuoteen. Luottamusindikaattorissa tarkastellaan neljää eri osatekijää, jotka ovat kuva omasta taloudesta, kuva Suomen taloudesta, yleinen työttömyys sekä kotitalouden säästämismahdollisuudet.

Kuluttajabarometria varten tilastokeskus haastatteli ihmisiä 1. – 19.10. Haastateltavia oli yhteensä 1 148. Kun viime vuonna kuluttajien luottamusindikaattori oli 23,1, oli tänä vuonna luku niinkin alhainen kuin 16,8.

28 % haastatelluista luotti oman talouden parantumiseen, kun taas 12 % uskoi oman talouden heikkenevän. Viime vuonna vastaavat prosentit olivat 29 ja 10 %, joten valtavaa muutosta tällä alueella ei ole tapahtunut, vaan luotto omaan talouteen on pysynyt suurin piirtein entisellään.

Yleisen taloustilanteen luotto on kuitenkin laskenut merkittävästi. Kuluttajabarometria varten haastatelluista 27 prosenttia uskoi Suomen taloustilanteen parantumiseen, kun taas 23 % uskoi sen heikentyvän. Muutos edellisvuoteen on hurja, sillä viime vuonna 48 % vastanneista uskoi taloustilanteen paranemiseen ja ainoastaan 10 % uskoi sen heikentymiseen.

Kuluttajien luottamus työttömyyden pienentymiseen on säilynyt melko hyvänä. Vuosi sitten 48 % vastanneista uskoi työttömyyden vähenevän, kun nyt lokakuussa julkistetussa tutkimuksessa prosenttiluku on tippunut 39 %:iin. Vuoden takaisessa kyselyssä 16 % ihmisistä uskoi työttömyyden lisääntymiseen, nyt tuo luku on kasvanut 21 prosenttiin.

Suomalaiset varautuvat säästämällä

Kuluttajabarometrin mukaan näyttää siltä, että suomalaiset kuluttajat säästävät rahaa pahan päivän varalle. Lokakuun kyselyyn vastanneista 73 % oli sitä mieltä, että nyt on hyvä tilanne säästää. Pitkällä aikavälillä keskimäärin 58 % kuluttajista uskoo nyt olevan hyvä aika säästää.

Kuluttajat säästävät rahaa pahan päivän varalle, eläkkeelle tai myös arkisempiin käyttötarkoituksiin kuten esimerkiksi lomamatkoihin tai arjen suurempiin hankintoihin. Perinteisimmät säästökeinot suomalaisten keskuudessa ovat pankkitilit sekä erilaiset sijoitusrahastot.

Sijoittamista voi tehdä myös muilla tavoin. Yksi tällaisista vaihtoehtoisista tavoista on sijoittaa rahoja kestotavaroihin, kuten esimerkiksi huonekaluihin. Laadukas ja tarkkaan harkittu huonekalu saattaa pitää arvonsa yllättävän hyvin, ja osa huonekaluista voi jopa tuottaa voittoa pitkällä aikavälillä. Myös esimerkiksi veneet tunnetaan sellaisina kohteina, joiden hinta säilyy hyvin vuosien mittaan. Nyt kyselyyn vastanneista 45 % piti kestotavaroiden ostamista kannattavana. Toisesta ääripäästä löytyvät esimerkiksi autot, joiden hinta laskee merkittävästi jo muutaman vuoden jälkeen hankinnasta.

Kuluttaminen näyttää siis yleisesti ottaen tällä hetkellä erittäin maltilliselta. Tämän vahvistaa myös se, että kyselyyn osallistuneista ainoastaan 7 % harkitsi uuden asunnon ostamista. Vaikka kuluttajat suhtautuvatkin tulevaisuudennäkymiin varovaisemmin, ei kuitenkaan voida vielä puhua taantumasta. Suomen talouskasvussa vahvin vaihe vähään aikaan näyttää jääneen nyt taakse, ja tällä hetkellä kasvu on maltillisempaa. Vaikka esimerkiksi pörssikurssit ovat viime aikoina laskeneet, ovat indikaattorit kuitenkin vielä pitkän ajan keskiarvojen yläpuolella.

Tänään on Cyber Monday

Cyber Monday – ostostapahtuma netissä

Aikaisemmin kerroimme myös Suomessa tunnetuksi tulleesta shoppailupäivästä Black Fridaysta, eli mustasta perjantaista. Tänään maanantaina on toinen Yhdysvalloista lähtöisin oleva ostostapahtuma, joka kulkee nimellä Cyber Monday. Suomessa päivä ei ole vielä kovin tunnettu, mutta osa kaupoista koittaa tietysti saada kuluttajia tekemään ostoksia myös Black Fridayn jälkeisenä maanantaina.

Cyber Monday liittyy Black Fridayhin sillä tavalla, että Cyber Mondayta vietetään Black Fridayta seuraavan viikon maanantaina. Alkujaan termiä käytettiin eri nettikauppojen kohdalla, ja siitä onkin peräisin nimen cyber-liite. Maanantaina oli perinteisesti päivä, jolloin erityisalennukseen laitettiin ne tuotteet, jotka eivät menneet kaupaksi Black Fridayn aikana. Termiä käytettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2005, jolloin Yhdysvaltain National Retail Federation keksi käyttää sitä. Ilmiö, joka löytyy Cyber Mondayn takaa on kuitenkin vanhempi.

Suomessa esimerkiksi Cdon.com ja Gigantti ottavat osaa Cyber Mondayhin. Molemmat näistä elektroniikkatuotteisiin erikoistuneista kaupoista ilmoittavat Black Fridayn olevan neljä päivää kestävä juhla, joka päättyy maanantaina Cyber Mondayna. Molemmat liikkeistä kertovat, että myynnissä on sekä ulosheittohintaisia tuotteita aikaisemmista alennusmyynneistä, sekä myös täysin uusia tarjouksia.

Netistä löytyy paljon tarjouksia

Suomalaiset kuluttajat ovat siirtyneet shoppailussa enemmän ja enemmän netin puolelle. Onhan netissä ostoksien tekemisessä eittämättä paljon hyviä puolia. Tuotteita voi vertailla kaikessa rauhassa ilman, että yli-innokas myyjä jatkuvasti häiritsee ja koittaa saada kauppaa tehtyä.

Nettiostoksissa luottokortit ovat yleensä paras maksuväline, sillä silloin saa suojan pieleen menneitä kauppoja vastaan. Luottokortin avulla luottokunta korvaa tuotteen hinnan, jos vaikka et saakaan tuotetta syystä tai toisesta.

Samalla luottokortin avulla saatat saada normaalia paremman osto- tai tuoteturvan kaikille ostoksillesi. Tällöin vakuutus voi korvata luottokortilla maksetut tavarat, jos ne rikkoontuvat tai katoavat.

Joulun ostosjuhlat

Varmasti suurin yksittäinen syy sekä Black Fridayn että Cyber Mondayn suosiolle perustuu niiden ajoitukseen. Marraskuun neljäs viikko osuu hyvin yksiin joulukauden avauksen kanssa, ja monet miettivätkin tähän vuodenaikaan joululahjojen ostamista.

Cyber Monday numeroina

ComScoren tekemän tutkimuksen mukaan vuonna 2017 yhdysvaltalaiset käyttivät yhteensä 3,36 miljardia dollaria Cyber Monday -ostiksiin. Kasvuvauhti on ollut hurjaa, sillä vuonna 2005 vastaava luku oli 484 miljoonaa dollaria. Viime vuonna arviolta 81 miljoonaa ihmistä teki ostoksia netissä Cyber Mondayn aikana.

Cyber Monday alkaa olla Yhdysvalloissa jopa suositumpi kuin Black Friday. Viime vuonna 71 % kuluttajista ilmoitti, että he aikoivat tehdä ostoksia Cyber Mondayn aikana, kun taas 69 % aikoi osallistua Black Friday shoppailuun. Erityisesti nuoret kuluttajat suosivat Cyber Mondayta, sillä 88 % 18 – 34 vuotiaista aikoi shoppailla netissä Cyber Mondayna, ja 35 – 54 vuotiaista 74 %. Vuonna 2017 75 % Cyber Monday shoppailijoista teki ostoksia kotitietokoneilla, 43 % mobiililaitteilla ja 13 % käytti työtietokonetta.

Black Friday koittaa kohta

Black Friday lähestyy

Black Friday eli suomeksi musta perjantai on Yhdysvalloissa aikansa saanut shoppailupäivä. Päivä ajoittuu Thanksgivingin jälkeiselle päivälle, eli marraskuun neljännelle perjantaille. Perinteisesti Suomessa shoppailut on aloitettu joulun jälkeen kauppojen aloittaessa alennusmyynnit. Yhdysvalloissa Black Friday aloittaa perinteisesti joulukauden shoppailut ja esimerkiksi joululahjat voi hankkia alennettuun hintaan Black Fridayna.

Black Fridayn alkuperä on hieman hämärän peitossa. Tiedossa on, että nimitystä on käytetty 1950-luvulta alkaen, mutta shoppailupäivä siitä tuli vasta myöhemmin. Tiettävästi aikaisin kirjallinen maininta Black Fridaysta löytyy 1950-luvun Philadelphiasta.

Yksi selitys nimelle löytyy kauppojen puolelta. Perinteisesti syksy on kaupoille hiljaista aikaa. Musta Perjantai oli päivä, jolloin aikaisemmin punaisella olleet tulokset syksyn ajalta kääntyivät positiivisiksi, eli mustiksi.

Toinen selitys nimelle on se, että työntekijät tunnetusti ottivat kyseisen perjantain sairaslomaa kiitospäivän juhlintojen jälkeen. Näin työnantajan kannalta tätä päivää alettiin kutsua mustaksi perjantaiksi.

Tänä vuonna Black Friday osuu perjantaille 23.11.2024. Useat nettikaupat ja myös liikkeet aloittavat alennusmyynnit juuri tuona perjantaina, mutta yleensä Suomessa tarjoukset jatkuvat vielä seuraavalle viikolle.

Viime vuosien aikana Suomeen on rantautunut useita Yhdysvalloista peräisin olevia ilmiöitä, kuten esimerkiksi Halloween sekä ystävänpäivä. Ei ole siis ihme, että myös Black Friday on otettu käyttöön Suomessa. Useat kaupat arvioivat päivän olevan suurin yksittäinen ostospäivä jouluostosten jälkeen. Suomessa päivä on saanut tuulta alleen viimeisten muutaman vuoden aikana, kun yhä useammat liikkeet sekä verkkokaupat ovat alkaneet tekemään kampanjoita päivän kunniaksi.

Black Friday sisältää Yhdysvalloissa paljon erilaisia tempauksia. Yleensä ovet kauppoihin avataan aikaisin aamulla, tai joskus jo yöllä kellon lyödessä kaksitoista. On myös yleistä, että kauppojen aukioloa on pidennetty päivän yhteydessä, ovet voivat olla auki jopa koko yön torstain ja perjantain välillä.

Black Friday on usein otsikoissa erilaisten onnettomuuksien ja levottomuuksien takia. Yhdysvalloissa vuodesta 2006 alkaen on raportoitu 10 tapaturmaista kuolemaa ja 111 eri loukkaantumista, jotka ovat tapahtuneet Black Fridayn aikana. Vammoja aiheuttavat tungeksivat ihmismassat sekä kina paikasta jonossa.

Black Friday Suomessa

Suomessa useat eri liikkeet ja kauppaketjut tarjoavat alennuksia Black Fridayn kunniaksi. Tyypillisesti alennuksessa on erityisesti viihde-elektroniikkaa. Esimerkiksi CDON ja Gigantti ovat ilmoittaneet tarjoavansa alennuksia tulevana Black Fridayna. Jos haluat välttyä valtavilta ihmisruuhkilta kaupoissa, voit tehdä ostoksia myös netissä. Esimerkiksi verkkokauppa.com tarjoaa alennuksia. Nettikaupat ovatkin vähentäneet ruuhkia tuotteiden fyysisillä toimipisteillä.

Black Friday on herättänyt myös paljon kritiikkiä maailmalla. Suomessa samana päivänä järjestetään Älä osta mitään -päivä, jonka tarkoituksena on herätellä kuluttajia tarkastelemaan kulutustottumuksiaan. Myös osa nettikaupoista vastustaa Black Fridayta. Esimerkiksi yhdysvaltalainen ulkoilutuotteita myyvä REI.com sulkee verkkokauppansa Black Fridayna ja kannustaa asiakkaitaan ulkoilemaan.

Työvoimasta pulaa usealla eri alalla

Työvoimasta pulaa usealla alalla

Työ- ja Elinkeinoministeriö julkaisee vuosittain ammattibarometrin. Ammattibarometrin tarkoituksena on arvioida eri ammattikuntien työvoiman kysyntää kaikissa Suomen kunnissa. Ammattibarometristä selviävät ammatit, joiden taitajista on ylitarjontaa, sekä myös alat, joilla on pulaa työvoimasta. Työvoimapula-alojen määrä on vuoden aikana kasvanut. Vuonna 2017 keväällä tehdyn tutkimuksen mukaan 24:llä alalla oli työvoimapulaa, kun nyt viimeisimmässä tutkimuksessa aloja oli kaiken kaikkiaan 48 kappaletta.

Samaan aikaan lista ammateista, joiden tekijöistä on ylitarjontaa, on pienentynyt selkeästi. Vuosi sitten ylitarjonta-ammatteja löytyi listalta yhteensä 44, kun nyt tehdyssä tutkimuksessa listalle pääsee 30 ammattia. Suurinta ylitarjonta on yleissihteereissä. Kyseinen ammatti hallitsee ykkössijaa lähes koko maassa. Kyseessä ei kuitenkaan sihteereiden osalta ole uusi tilanne, sillä ammatissa on ollut ylitarjontaa jo usean vuoden ajan. Nyt uusina ammatteina ylitarjonnan listalle on noussut sellaisia ammatteja kuten konepuusepät, käytön tukihenkilöt, pankkien yms. toimihenkilöt ja myös koulunkäyntiavustajat.

Nyt syksyllä tehdyssä tutkimuksessa suurin pula työvoimasta oli sosiaalialalla sekä rakennusalalla. Rakennusalan puolella pulaa on itse suorittavasta työvoimasta kuin myös työnjohdon puolelta. Pahin pula rakennusalalla onkin juuri työnjohdon puolella. Pula-ammateissa kärkisijaa pitkää puheterapeutin ammatti. Puheterapeuteista onkin ollut pulaa jo useamman vuoden ajan, ja vaikuttaa siltä, että pulaan ei ole löytymässä lääkettä. Pula-ammattien joukkoon liittyivät nyt myös lastentarhaopettajat.

Sosiaali- ja rakennusalan lisäksi myös useilla autoilun aloilla on työvoimapulaa. Esimerkiksi pakettiauton- ja taksinkuljettajista on pulaa useassa Suomen kunnassa. Samoin myös erilaisia ammattipätevyyksiä vaativista kuljetusalan työntekijöistä on pulaa. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi kuorma-auton kuljettajat sekä erikoisajoneuvojen kuljettajat, ja he ovatkin tällä hetkellä kovassa kysynnässä työmarkkinoilla. Ensimmäistä kertaa listalta löytyvät myös sovellus- ja ohjelmistokehittäjät.

Työvoimapulan kasvua selittää viime vuoden merkittävästi parantunut työllisyystilanne. Vuoden 2017 ja 2024 kesäkuiden välillä työpaikka löytyi jopa 100 000 työttömälle. Osa näistä päätyi osa-aikaisiin rooleihin ja osa taas täysipäiväisiin töihin. Alla olevasta listasta voit tarkastaa eri ammattien tilanteen viimeisimmässä ammattibarometrissä.

Ylitarjonta-ammatit:

 • Yleissihteerit
 • Käytön tukihenkilöt
 • Vaatturit, pukuompelijat, turkkurit, hatuntekijät
 • Johdon sihteerit ja osastosihteerit
 • Mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijat
 • Graafiset ja multimediasuunnittelijat
 • Huonekalupuusepät
 • Konepuusepät
 • Toimittajat
 • Tieto- ja viestintäteknologian asentajat ja korjaajat
 • Painajat
 • Yhteiskunta- ja kulttuuritutkijat
 • Painopinnanvalmistajat
 • Pankki- ym. toimihenkilöt
 • Matkatoimistovirkailijat

Pulaa näissä ammateissa:

 • Kuulontutkijat ja puheterapeutit
 • Rakennusinsinööri
 • Rakennusalan työnjohtajat
 • Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja
 • Lastentarhanopettajat
 • Sosiaalityön erityisasiantuntijat
 • Myyntiedustajat
 • Ylilääkärit ja erikoislääkärit
 • Yleislääkärit
 • Hitsaajat ja kaasuleikkaajat
 • Hammaslääkärit
 • Betonirakentajat ja raudoittajat
 • Muut rakennustyöntekijät
 • Puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät
 • Toimisto- ja laitossiivoojat

Muista nämä raha-asiat ennen lomalle lähtöä

Menossa lomalle ulkomaille? Muista nämä asiat

Oletko näin Suomen talven lähestyessä lähdössä kenties lomamatkalle aurinkoon? Ennen matkaa kannattaa hoitaa muutama asia kuntoon, jotta lomasta voi nauttia ilman huolia ja murheita. Ensinnäkin matkavakuutuksen on hyvä olla kunnossa, sillä et varmasti halua joutua maksamaan kallista sairaalamaksua omasta pussista. Matkaan on hyvä varata myös hieman käteistä, jotta et joudu täysin pulaan jos pankkiautomaatista ei pystykään nostamaan rahaa, tai jos korttisi ei jostain syytä toimikaan ulkomailla. Hyvä tapa suojautua pankkien häiriöltä on hankkia maksukortti kahdesta eri pankista.

Valuutan vaihtaminen

Kun teet maksuja vieraassa valuutassa, peritään siitä aina erillisiä maksuja. Valuutanvaihtoyritys tekee voittoa siten, että se ostaa valuuttaa markkinoilta ostohintaan, jonka jälkeen valuutta myydään kuluttajalle tätä hieman kalliimmalla. Yleensä osto- ja myyntihinnan erotus ilmoitetaan joko prosenteissa tai muodossa valuuttakurssi + palvelumaksu.

Valuutanvaihdon ja vieraassa valuutassa maksamisen tekee mutkikkaaksi ensinnäkin se, että valuuttakurssit saattavat liikkua nopeasti ylös ja alas, ja samalla palvelumaksut saattavat helposti jäädä kuluttajalta piiloon. Tällöin vaihtopaikkaa verratessa tuleekin ottaa palvelumaksut huomioon. Edullisin vaihtokurssi ei aina tarkoita sitä, että palvelu olisi kokonaisuutena edullisin. Valuuttaa voi myös vaihtaa useassa eri paikassa. Suomessa toimii esimerkiksi Forex-palvelu, joka vaihtaa rahaa. Samoin rahaa voi vaihtaa esimerkiksi verkkopankin kautta tai lentokentällä automaatista. Usein näistä viimeisin on kuluttajan kannalta kallein ja huonoin vaihtoehto.

Valuuttaa vaihtaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että eri valuuttayritykset ja pankit ilmoittavat valuutanvaihdon hinnan eri tavoilla. Pankit tarjoavat yleensä edullisimman vaihtokurssin, mutta erilaisten palvelumaksujen johdosta todellinen kustannus nousee korkeammaksi. Valuutanvaihtoyritykset kuten Change Group, Tavex ja Forex sisällyttävät palvelumaksun yleensä hintaan mukaan. Jos haluat tietää valuutan markkinahinnoin, voit katsoa sen esimerkiksi Suomen Pankin nettisivun kautta.

Valuutan vaihtaminen perillä kohdemaassa

Lomalle lähtiessä on yleensä vaikea tietää, kuinka paljon käteistä tulisi varata matkaan. Siksi ei kannatakaan luottaa pelkästään käteiseen, vaan mukaan kannattaa myös ottaa aina luotto- tai pankkikortti. Jos varaat mukaan kaksi korttia, pystyt varautumaan paremmin esimerkiksi pankkien järjestelmähäiriöihin, ja saat rahaa nostettua myös sellaisessa tapauksessa, jos toinen kortti katoaa tai varastetaan. Matkalla luottokortti on kätevä, sillä sen avulla saat hieman joustovaraa matkan budjettiin ikävien tilanteiden tullessa vastaan.

Käteisen nostaminen kortilla saattaa jossain tapauksessa olla jopa edullisempaa kuin käteisen vaihtaminen kotimaassa. Kun maksat kortilla ulkomailla, kannattaa pyrkiä maksamaan paikallisessa valuutassa. Usein tämä onkin ainoa vaihtoehto, mutta joskus kauppiaat tarjoavat myös mahdollisuuden maksaa euroissa. Kannattaa valita mieluummin paikallinen valuutta, sillä kauppiaat saattavat käyttää omia, matkailijalle ei niin suotuisia vaihtokursseja.

Turvattomissa maissa käteisnostojen paikka ja aika kannattaa suunnitella etukäteen. Esimerkiksi pankkien konttoreissa sisällä sijaitsevat automaatit ovat turvallisempia, kuin hämärien kujien varsilla sijaitsevat automaatit.

Helsingin pörssi laskussa

Helsingin pörssi laskussa

Helsingin pörssissä on koettu viimeaikoina melkoisia heilahduksia. Osakemarkkinoiden vointiin ovat vaikuttaneet erityisesti huolet Yhdysvaltojen ja Kiinan välisestä kauppasodasta. Sekä Yhdysvalloissa että myös useissa Aasian maissa on koettu pienoisia romahduksia, ja nämä ovat omalta osaltaan heijastuneet myös Helsingin pörssiin. Pörssin yleisindeksi laski 0,39 % kaupankäynnin päätyttyä torstaina 1.11.

Vielä ainakaan toistaiseksi lasku ei näytä kovin suurelta, ja pitkällä aikavälillä katsottuna heilahdukset näyttävät pieniltä. Pörssikurssien pienoinen lasku saattaa olla hyvä uutinen niille, jotka suunnittelevat osakkeiden ostamisia. Sijoittajien ei kannata välittää pienistä heilahduksista. Asiantuntijoiden mukaan aika markkinoilla on ajoitusta tärkeämpää. Tämä tarkoittaa siis sitä, että osakkeita ei kannata jättää ostamatta sen takia, että niiden hinta sattuisi olemaan koholla verrattuna aikaisempaan ajanjaksoon. Pitkällä aikavälillä on todennäköistä, että osakkeiden arvo kasvaa, joten on tärkeämpää pitää osakkeita salkussa pitkään.

Joukossa myös nousijoita

Helsingin pörssissä suurten yhtiöiden osakkeet ovat laskeneet viimeisen kuukauden aikana jopa 9 %, joka on enemmän kuin suuret yritykset esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Aasian maissa. Tätä ei kuidenkaan voida pitää indikaattorina siitä, että Suomen taloudella menisi jotenkin näiden maiden talouksia huonommin. Useat suomalaisista yhtiöistä ovat riippuvaisia maailmankaupasta, jolloin esimerkiksi uhka kauppasodasta ja muu epävarmuus markkinoilla heijastuu herkästi näiden yhtiöiden osakkeiden arvossa.

Tämän lisäksi suursijoittajat, jotka vetävät sijoituksia pois pienemmistä pörsseistä vaikuttavat osakkeiden arvoon. Myös Helsingin pörssi lasketaan maailman mittakaavassa pienempiin pörsseihin. Euroopan tasolla pörssikurssien vaihtelua on lisännyt Italiasta kantautuneet huonot talousuutiset sekä uhka maan orastavasta talouskriisistä.

Pörssistä löytyy tietysti myös positiivisia uutisia. Nokia vahvistui 0,4 prosenttia, Kone 1,8 prosenttia ja Marimekko 8,8 prosenttia. Samoin myös vasta tuloksensa julkaissut pakasteruokia valmistava Apetit nousi pörssissä 3,4 %. Myös Outotec, joka on viime aikoina paininut ongelmien kanssa nousi 6,3 %.

Loppuuko nousukausi?

Sijoittajat miettivätkin nyt, tarkoittaako viime aikainen osakemarkkinoiden heilahtelu sitä, että nousukausi on lopullisesti päättymässä. Nousukauden lopun merkkinä pidetään yleisesti osakkeiden yli 20 % halpenemista lyhyen ajan kuluessa. Suuri osa taloustieteilijöistä uskoo kuitenkin, että kyseessä on pelkästään markkinoiden pienoinen säätöliike, eikä nousukauden loppumisesta ole uhkaa. Osakemarkkinat ovat kuitenkin tunnetusti vaikeasti ennustettavissa, joten jäämme tarkastelemaan tilannetta.

Diners Club kortit lakkautetaan Suomessa

Diners Club kortit lakkautetaan Suomessa

Yksi maailman tunnetuimmista ja suurimmista luottokorttitoimijoista lopettaa toimintansa Suomessa ja muissa pohjoismaissa. Tällä hetkellä Diners Club kortteja myöntää ruotsalainen SEB-pankki. Suomessa myönnettyjä kortteja voi käyttää vielä toukokuussa 2024, sen jälkeen niiden toiminta loppuu.

SEB-pankin korttiyhtiö SEB Kort on tähän asti pyörittänyt Diners Clubin toimintaa franchise-sopimuksella pohjoismaissa. Nyt yritys on kuitenkin päättänyt keskittyä Mastercard-kortteihin. Syyksi keskittämiselle pankki mainitsee kasvavat kustannukset lisääntyneen EU-sääntelyn vuoksi. Suomessa Diners Club kortti on ollut melko marginaalinen verrattuna muihin pohjoismaihin. Kortti on erittäin suosittu erityisesti Yhdysvalloissa. Maailmanlaajuisesti kortilla on noin 10 miljoonaa käyttäjää. Diners Club Internationalilla on toimintaa yhteensä 59 eri maassa. Pohjoismaiden ohella kortilla pystyy maksamaan yhteensä noin 180 eri maassa ja 9 miljoonassa eri liikkeessä. Jos olet tällä hetkellä etsimässä uutta luottokorttia, kannattaa Diners Club luottokortti karsia vertailusta pois.

Diners Club muodostettiin vuonna 1950, ja se oli ensimmäinen itsenäinen luottokorttiyhtiö koko maailmassa, ja se toimi suunnannäyttäjänä muille yrityksille osoittaen, että oli mahdollista tarjota luottokorttipalveluita matkustamiseen sekä erilaisiin viihdetarkoituksiin. Idea maksukortista syntyi New Yorkissa vuonna 1941. Yksi yrityksen tulevista perustajista, Frank McNamara, oli nauttimassa illallista Majors Cabin Grill -nimisessä ravintolassa asiakkaidensa kanssa. Kun tuli aika maksaa lasku McNamara tajusi, että hän oli unohtanut lompakkonsa toisen puvun taskuun. McNamaran vaimo päätyi lopulta maksamaan laskun. McNamara alkoi pohtia monikäyttöisen kortin perustamista välttyäkseen tulevaisuudessa tämän kaltaisilta noloilta tilanteilta. McNamara keskusteli ideasta ensin kyseisen ravintolan ravintoloitsijan kanssa, ja seuraavana päivänä lakimiehensä Ralph Schneiderin sekä ystävänsä Alfred Bloomingdalen kanssa. Seuraavan vuoden helmikuussa McNamara palasi samaiseen ravintolaan, jossa hän maksoi illallisen pahvista valmistetun kortin ja nimikirjoituksensa avulla. Tämä ”ensimmäinen ateria” ja yrityksen syntytarina ovat jääneet elämään historiassa, vaikka tarinan kulkua onkin useaan otteeseen kyseenalaistettu, ja idean isäksi on arvailtu myös Bloomingdalea.

Kun Diners Club -kortti tuotiin markkinoille, sitä markkinoitiin korttina, jonka avulla illalliset ja muut ateriat olisi mahdollista maksaa ravintolassa. Joka kuukausi kortinhaltijoiden kotiin lähetettiin lasku, jossa luotto maksettiin takaisin korttiyhtiölle. Kortin tullessa markkinoille sillä pystyi maksamaan laskun 27 eri ravintolassa. Alun pitäen korttia käytti 200 yrityksen perustajan ystävää ja tuttua. Korttien määrä kasvoi hurjasti alkuvuosina, vuoden 1950 loppuun mennessä kortteja oli käytössä yli 20 000 ja vuoden 1951 loppuun mennessä 42 000 kappaletta.