Nordea selvitti joulun budjetin

Joulun keskimääräinen budjetti: 580 €

Nordea selvitti kyselyn avulla suomalaisten joulumenoja. Kyselyn tulokset on nyt julkaistu ja niistä selviää, että 18 – 65 -vuotiaat suomalaiset käyttävät joulun menoihin yhteensä keskimäärin 580 €. Summa on kasvanut merkittävästi edellisvuoteen verrattuna. Vuoden 2017 jouluna budjetit olivat kyselyn mukaan noin 100 € pienempi. Viime vuonna Nordealla työskentelevä yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen pohti sitä, miksei vahva talouskasvu ollut nähtävissä joulubudjetissa. Näyttää siltä, että kasvu näkyi joulubudjetissa viiveellä, sillä tänä vuonna arvioitu budjetti on korkein sitten vuoden 2012.

580 € budjetista joululahjoihin kuluttajat aikovat käyttää 340 € ja muihin joulun aiheuttamiin lisäkustannuksiin 240 €. Useat suomalaiset ovat lomalla joulun aikaan, ja lisääntynyt vapaa-aika tarkoittaa useassa tapauksessa sitä, että menot kasvavat normaalia suuremmiksi. Jouluun saattaa kuulua lomamatkoja, matkoja sukulaisten luokse ja jouluruokien kokkailua. Kaikki nämä vaikuttavat yhdessä siihen, että jouluisin rahaa kuluu normaalia kuukautta enemmän. Myös kaupoissa alkavat alennusmyynnit houkuttelevat varmasti ihmisiä käyttämään enemmän rahaa kuin normaalisti.

Kyselyssä selvitettiin myös sitä, kuinka joulun budjetti aiotaan rahoittaa. Pääosin ihmiset ilmoittivat rahojen tulevan palkkatuloista, säästöistä sekä veronpalautuksista. Noin kymmenesosa kyselyyn vastanneista aikoi rahoittaa joulua luottokortin tai kulutusluottojen avulla.

Erityisesti veronpalautukset ovat merkittävä rahanlähde joulun ostoksiin. Noin kolmannes veronpalautuksia saavista kuluttajista aikoo käyttää vähintään osan palautuksista joulun menoihin. Veronpalautuksia maksetaan tänä vuonna yhteensä 2,6 miljardia euroa. Summa on 13 % suurempi kuin viime vuonna. Kärkkäinen olettaa, että veronpalautusten suurempi summa näkyy vilkkaampana kaupankäyntinä joulun aikaan. Ensi vuonna otetaan käyttöön verouudistus, jonka myötä suurin osa veronpalautuksista maksetaan joulukuun sijaan jo elokuun aikana. Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka tämä vaikuttaa ensi vuoden joulukauppaan.

Mitä joulukaupasta ostetaan?

Perinteisesti joululahjalistalle ovat päätyneet sellaiset tuotteet kuten esimerkiksi kirjat, lelut, makeiset ja suklaat. Noin 3 % kyselyyn vastanneista ei aikonut ostaa ollenkaan lahjoja. Erilaisten tavaroiden lisäksi tänä vuonna suosittuja ovat aineettomat lahjat. Näiden suosion taustalta löytyy todennäköisesti huoli ilmastonmuutoksesta ja modernin kulutuskulttuurin vaikutuksesta ympäristöön. Noin viides suomalaisista aikoo antaa jouluna lahjaksi yhteistä tekemistä tai aikaa.

Eettiset joululahjat olivat muutama vuosi sitten kovassa huudossa. Viime aikoina mediassa on näkynyt vahvasti huoli ilmastonmuutoksesta, jonka seurauksena kyseinen lahjaryhmä on taas nostanut päätään.