Black Friday koittaa kohta

Black Friday lähestyy

Black Friday eli suomeksi musta perjantai on Yhdysvalloissa aikansa saanut shoppailupäivä. Päivä ajoittuu Thanksgivingin jälkeiselle päivälle, eli marraskuun neljännelle perjantaille. Perinteisesti Suomessa shoppailut on aloitettu joulun jälkeen kauppojen aloittaessa alennusmyynnit. Yhdysvalloissa Black Friday aloittaa perinteisesti joulukauden shoppailut ja esimerkiksi joululahjat voi hankkia alennettuun hintaan Black Fridayna.

Black Fridayn alkuperä on hieman hämärän peitossa. Tiedossa on, että nimitystä on käytetty 1950-luvulta alkaen, mutta shoppailupäivä siitä tuli vasta myöhemmin. Tiettävästi aikaisin kirjallinen maininta Black Fridaysta löytyy 1950-luvun Philadelphiasta.

Yksi selitys nimelle löytyy kauppojen puolelta. Perinteisesti syksy on kaupoille hiljaista aikaa. Musta Perjantai oli päivä, jolloin aikaisemmin punaisella olleet tulokset syksyn ajalta kääntyivät positiivisiksi, eli mustiksi.

Toinen selitys nimelle on se, että työntekijät tunnetusti ottivat kyseisen perjantain sairaslomaa kiitospäivän juhlintojen jälkeen. Näin työnantajan kannalta tätä päivää alettiin kutsua mustaksi perjantaiksi.

Tänä vuonna Black Friday osuu perjantaille 23.11.2024. Useat nettikaupat ja myös liikkeet aloittavat alennusmyynnit juuri tuona perjantaina, mutta yleensä Suomessa tarjoukset jatkuvat vielä seuraavalle viikolle.

Viime vuosien aikana Suomeen on rantautunut useita Yhdysvalloista peräisin olevia ilmiöitä, kuten esimerkiksi Halloween sekä ystävänpäivä. Ei ole siis ihme, että myös Black Friday on otettu käyttöön Suomessa. Useat kaupat arvioivat päivän olevan suurin yksittäinen ostospäivä jouluostosten jälkeen. Suomessa päivä on saanut tuulta alleen viimeisten muutaman vuoden aikana, kun yhä useammat liikkeet sekä verkkokaupat ovat alkaneet tekemään kampanjoita päivän kunniaksi.

Black Friday sisältää Yhdysvalloissa paljon erilaisia tempauksia. Yleensä ovet kauppoihin avataan aikaisin aamulla, tai joskus jo yöllä kellon lyödessä kaksitoista. On myös yleistä, että kauppojen aukioloa on pidennetty päivän yhteydessä, ovet voivat olla auki jopa koko yön torstain ja perjantain välillä.

Black Friday on usein otsikoissa erilaisten onnettomuuksien ja levottomuuksien takia. Yhdysvalloissa vuodesta 2006 alkaen on raportoitu 10 tapaturmaista kuolemaa ja 111 eri loukkaantumista, jotka ovat tapahtuneet Black Fridayn aikana. Vammoja aiheuttavat tungeksivat ihmismassat sekä kina paikasta jonossa.

Black Friday Suomessa

Suomessa useat eri liikkeet ja kauppaketjut tarjoavat alennuksia Black Fridayn kunniaksi. Tyypillisesti alennuksessa on erityisesti viihde-elektroniikkaa. Esimerkiksi CDON ja Gigantti ovat ilmoittaneet tarjoavansa alennuksia tulevana Black Fridayna. Jos haluat välttyä valtavilta ihmisruuhkilta kaupoissa, voit tehdä ostoksia myös netissä. Esimerkiksi verkkokauppa.com tarjoaa alennuksia. Nettikaupat ovatkin vähentäneet ruuhkia tuotteiden fyysisillä toimipisteillä.

Black Friday on herättänyt myös paljon kritiikkiä maailmalla. Suomessa samana päivänä järjestetään Älä osta mitään -päivä, jonka tarkoituksena on herätellä kuluttajia tarkastelemaan kulutustottumuksiaan. Myös osa nettikaupoista vastustaa Black Fridayta. Esimerkiksi yhdysvaltalainen ulkoilutuotteita myyvä REI.com sulkee verkkokauppansa Black Fridayna ja kannustaa asiakkaitaan ulkoilemaan.