Helsingin pörssi laskussa

Helsingin pörssi laskussa

Helsingin pörssissä on koettu viimeaikoina melkoisia heilahduksia. Osakemarkkinoiden vointiin ovat vaikuttaneet erityisesti huolet Yhdysvaltojen ja Kiinan välisestä kauppasodasta. Sekä Yhdysvalloissa että myös useissa Aasian maissa on koettu pienoisia romahduksia, ja nämä ovat omalta osaltaan heijastuneet myös Helsingin pörssiin. Pörssin yleisindeksi laski 0,39 % kaupankäynnin päätyttyä torstaina 1.11.

Vielä ainakaan toistaiseksi lasku ei näytä kovin suurelta, ja pitkällä aikavälillä katsottuna heilahdukset näyttävät pieniltä. Pörssikurssien pienoinen lasku saattaa olla hyvä uutinen niille, jotka suunnittelevat osakkeiden ostamisia. Sijoittajien ei kannata välittää pienistä heilahduksista. Asiantuntijoiden mukaan aika markkinoilla on ajoitusta tärkeämpää. Tämä tarkoittaa siis sitä, että osakkeita ei kannata jättää ostamatta sen takia, että niiden hinta sattuisi olemaan koholla verrattuna aikaisempaan ajanjaksoon. Pitkällä aikavälillä on todennäköistä, että osakkeiden arvo kasvaa, joten on tärkeämpää pitää osakkeita salkussa pitkään.

Joukossa myös nousijoita

Helsingin pörssissä suurten yhtiöiden osakkeet ovat laskeneet viimeisen kuukauden aikana jopa 9 %, joka on enemmän kuin suuret yritykset esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Aasian maissa. Tätä ei kuidenkaan voida pitää indikaattorina siitä, että Suomen taloudella menisi jotenkin näiden maiden talouksia huonommin. Useat suomalaisista yhtiöistä ovat riippuvaisia maailmankaupasta, jolloin esimerkiksi uhka kauppasodasta ja muu epävarmuus markkinoilla heijastuu herkästi näiden yhtiöiden osakkeiden arvossa.

Tämän lisäksi suursijoittajat, jotka vetävät sijoituksia pois pienemmistä pörsseistä vaikuttavat osakkeiden arvoon. Myös Helsingin pörssi lasketaan maailman mittakaavassa pienempiin pörsseihin. Euroopan tasolla pörssikurssien vaihtelua on lisännyt Italiasta kantautuneet huonot talousuutiset sekä uhka maan orastavasta talouskriisistä.

Pörssistä löytyy tietysti myös positiivisia uutisia. Nokia vahvistui 0,4 prosenttia, Kone 1,8 prosenttia ja Marimekko 8,8 prosenttia. Samoin myös vasta tuloksensa julkaissut pakasteruokia valmistava Apetit nousi pörssissä 3,4 %. Myös Outotec, joka on viime aikoina paininut ongelmien kanssa nousi 6,3 %.

Loppuuko nousukausi?

Sijoittajat miettivätkin nyt, tarkoittaako viime aikainen osakemarkkinoiden heilahtelu sitä, että nousukausi on lopullisesti päättymässä. Nousukauden lopun merkkinä pidetään yleisesti osakkeiden yli 20 % halpenemista lyhyen ajan kuluessa. Suuri osa taloustieteilijöistä uskoo kuitenkin, että kyseessä on pelkästään markkinoiden pienoinen säätöliike, eikä nousukauden loppumisesta ole uhkaa. Osakemarkkinat ovat kuitenkin tunnetusti vaikeasti ennustettavissa, joten jäämme tarkastelemaan tilannetta.