Uusi vuosi koittaa kohta

Uuden vuoden uskomukset ja taiat

Pian on taas aika uudelle vuodelle. Uusi vuosi kuvastaa aina uuden kauden alkua, ja siksi vuoden vaihtumiseen liittyykin paljon uskomuksia ja taikoja, joiden avulla ensi vuodesta koitetaan saada parempi kuin kuluneesta vuodesta. Näin uuden vuoden kunniaksi esittelemme mielenkiintoisimmat tavat, taiat ja uskomukset, joita vuoden vaihtumiseen liittyy.

Ruoalla on väliä

Ruoka ja ruokien tarjoilu kuuluvat tietysti uudenvuoden juhlimiseen. Mutta juhlissa ei suinkaan tarjota mitä tahansa ruokaa, vaan myös ruoan avulla pyritään vaikuttamaan seuraavan vuoden kohtaloon. Esimerkiksi monissa espanjaa puhuvissa maissa vallalla on uskomus, jonka mukaan 12 viinirypäleen syöminen tuo onnea seuraavalle vuodelle. Rypäleitä on yksi jokaista tulevan vuoden kuukautta kohden. Rypäleet tulee syödä vuoden ensimmäisen minuutin aikana, ja jokaisen rypäleen kohdalle syöjä voi tehdä toiveen.

Useissa Etelä-Amerikan maissa sekä myös Italiassa linssien syömisen uskotaan varmistavan seuraavan vuoden hyvä onni sekä taloudellinen menestys. Samoin myös riisin syömisen uskotaan parantavan onnea, siksi erityisesti Italian pohjoisosissa syödään perinteisesti risottoa uuden vuoden aikaan.

Ympäri maailmaa vihreiden ruoka-aineiden uskotaan symboloivan rahaa. Siksipä moniin uudenvuoden juhlaruokiin käytetään esimerkiksi herneitä, kaalia, lehtikaalia ja muita vihreitä vihanneksia.

Joidenkin uskomusten mukaan äyriäisiä kuten rapuja ei kannata syödä uuden vuoden juhlinnan lomassa. Rapujen uskotaan aiheuttavan huonoa onnea tulevalle vuodelle niiden kävelytyylin takia. Ravut kun kävelevät takaperin, uskotaan niiden myös aiheuttavan vastoinkäymisiä tulevan vuoden aikana.

Uuden vuoden taiat

Monissa kulttuureissa käytetään erilaisia taikoja, joiden avulla tulevan vuoden onnea pyritään parantamaan. Esimerkiksi vaatteiden avulla pyritään saamaan parempaa onnea tulevalle vuodelle. Monissa Etelä-Amerikan maissa kuten esimerkiksi Perussa ja Boliviassa alusasujen väri tulee valita oikein uuden vuoden ensimmäisenä päivänä. Jos olet etsimässä rakkautta, tulee silloin pitää punaisia alusvaatteita. Keltaisia alusvaatteita päällä pitämällä uskotaan seuraavan vuoden tuovan mukanaan enemmän rahaa. Myös vihreät alusvaatteet symboloivat rahaa. Yhdysvalloissa suositaan tapaa, jossa vuoden ensimmäisenä päivänä pukeudutaan uusiin vaatteisiin. Uusien vaatteiden uskotaan tuovan onnea.

Yhdysvalloissa on vallalla myös uskomus, että jos uuden vuoden ensimmäisenä päivänä otat kaksitoista pennin kolikkoa, ja heität ne olkasi yli kadulle, jätät näin köyhyyden taaksesi, ja astut eteenpäin vauraaseen tulevaisuuteen. Kolikoita ei tietenkään saa missään nimessä kerätä, sillä tämä tarkoittaisi sitä, että vajoat takaisin köyhyyteen. Jos sen sijaan löydät kadulta kolikon, jota et ole itse tiputtanut, uskotaan sen tuovan onnea ja vaurautta. Vuoden ensimmäisenä päivänä ei myöskään tule maksaa laskuja, sillä jos teet niin, päädyt maksamaan laskuja koko loppuvuoden ajan.

Emme mene takuuseen taikojen toimivuudesta, mutta toivotamme kuitenkin hyvää alkavaa uutta vuotta 2024!