Bank Norwegian laskee talletussuojaa

Bank Norwegianin talletussuoja laskee

Norjalaisen Bank Norwegianin suomalaisasiakkaille on taas tiedossa huonoja uutisia. Aikaisemmin uutisoimme siitä, kuinka pankki laski ennen lähes ennätyksellistä talletuskorkoa 1,75 prosentista uuteen 0,75 prosenttiin. Suomalaisasiakkailla on pankissa talletuksia yhteensä noin 950 miljoonan euron edestä. Myös uusi 0,75 prosentin korko on markkinoilla kilpailukykyinen, mutta siitäkin huolimatta uutinen ei varmaan tullut kovin mieleisenä.

Nyt luvassa on taas huonoja uutisia. Norjalaiset pankit suunnittelevat talletussuojan laskemista samalle tasolle kuin mitä EU-maiden pankeissa. Tällä hetkellä talletussuoja on 2 miljoonaa Norjan kruunua, joka vastaa suunnilleen 207 000 euroa. Vuoden 2024 alusta lähtien talletussuojaa ehdotetaan laskettavaksi 100 000 euroon. Tämä on sama kuin tällä hetkellä EU-maiden pankeilla oleva talletussuoja.

Uusi euromääräinen talletussuoja koskisi ainoastaan ulkomailta tulleita talletuksia. Talletussuojaa koskeva laki muutettiin Norjassa jo keväällä. Muutoksen takana oli erityisesti Bank Norwegianin toiminta. Norjassa käytiin paljon keskustelua siitä, että Bank Norwegian saa perusteettoman kokoisen varainhankintahyödyn Norjan suuren talletussuojan ansiosta. Pankin pääliiketoimintaan kuuluu lainojen ja luottojen tarjoaminen, jota rahoitetaan osittain talletustileistä saatavilla tuotoilla.

Suomalaisilla asiakkailla on tällä hetkellä noin 9,5 miljardin Norjan kruunun edestä talletuksia Bank Norwegianin säästötileillä. Summa vastaa lähes miljardia euroa. Yhteensä suomalaisten kotitalouksien pankkitalletusten suuruus on arviolta 90 miljardia euroa, eli suhteessa Bank Norwegianin osuus kaikista kotitalouksien talletuksista on melko pieni.

Mikä on talletussuoja?

Talletussuoja on talletustileille tarjottava suoja, joka suojaa tallettajaa sellaisissa tilanteissa, joissa talletuspankki ajautuu maksukyvyttömäksi. EU-maissa talletussuojajärjestelmä on keskeisiltä osilta yhtenäistetty EU-direktiivin avulla. EU-maissa talletussuojarahastosta korvataan korkeintaan 100 000 euroa per asiakas per pankki. Jos asiakkaalla on talletuksia, joiden suuruus ylittää tämän summan, ne eivät kuulu talletussuojan piiriin, ja pankin ajautuessa konkurssiin ylijäävä osuus saatetaan menettää.

Ulkomaisten pankkien kohdalla tilanne on hieman monimutkaisempi. Esimerkiksi Suomessa toimii useita ulkomaisten pankkien sivuliikkeitä, joiden tileille suomalaiset asiakkaat voivat tehdä talletuksia. Vaikka pankin sivukonttori sijaitseekin Suomessa, eivät tällaiset pankit kuulu Suomalaisen talletussuojan piiriin, vaan talletussuoja tulee silloin pankin kotivaltion talletussuojajärjestelmästä.