Milloin luottokorttia kannattaa käyttää?

Milloin luottokortilla maksaminen kannattaa?

Luottokortteihin ja niillä maksamiseen liittyy useita erilaisia myyttejä ja uskomuksia. Erityisesti monet suomalaiset ajattelevat, että luottokorttia ei tarvita mihinkään. Luottokortin avulla pystytään kuitenkin saavuttamaan useita etuja, joita esimerkiksi pankkikortin avulla ei pystytä saavuttamaan. Käymme tässä artikkelissa läpi viisi tärkeintä syytä sille, miksi luottokortti on kannattava hankinta.

Korttiin liittyvä matkavakuutus sekä lentopisteet

Jos matkustat paljon, on silloin ehkä kannattavaa hankkia lentoyhtiön tarjoama yhdistelmäkortti. Sen avulla pystyt saamaan jokaisesta ostoksesta pisteitä, joita voit sitten käyttää esimerkiksi lentojen tai hotellien varaamiseen. Kortilla kerättyjen pisteiden avulla on mahdollista myös korottaa matkustusluokkaa lennoilla.

Eri korteissa, joilla voi kerätä lentopisteitä, on usein hyvinkin merkittäviä eroja eri tarjoajien välillä. Siksi ennen valintaa on hyvä tehdä tarkka vertailu. Sen avulla pystyt valitsemaan parhaiten juuri sinun tarpeisiisi sopivan kortin, joka tarjoaa parhaan hyödyn eri lentoyhtiöiden pisteistä. Kannattaa lukea eri korttien ehdot tarkkaan ennen valintaa.

Useat luottokortit jotka ovat kytkettyjä lentoyhtiöiden bonusjärjestelmään, sisältävät matkavakuutuksen. Tämä tietysti helpottaa matkustamista, eikä tällöin erillistä matkavakuutusta tarvita.

Luottokortin avulla saat turvaa ostoksiin

Matkustaessa ja myös kotimaassa oleskellessa luottokortti tuo turvaa maksamiseen. Esimerkiksi verrattuna käteiseen on luottokortti usein paljon turvallisempi maksuväline. Suuren käteismäärän kantaminen mukana on nimittäin todella riskialtista. Erityisesti reissatessa on hyvä pitää mukana aina vähän käteistä. Suurempien ostoksien tekemiseen kannattaa kuitenkin aina käyttää korttia käteisen sijaan. Käteinen on nimittäin helpompaa varastaa, eikä sen käyttämiseen tarvitse esimerkiksi tietää kortin PIN-koodia. Samoin myös varastetun käteisen jäljittäminen on lähes mahdotonta.

Jos sinulta katoaa matkalla lompakko, jossa on paljon käteistä korvaa matkavakuutus usein lompakon, mutta tyypillisesti matkavakuutuksissa on usein noin 100 € omavastuu. Jos taas luottokortti varastetaan, voit vain ilmoittaa sen varastetuksi. Jos olet säilyttänyt ja käyttänyt korttia huolellisesti, korvaa luottokorttiyhtiö mahdolliset kortilla tehdyt väärinkäytökset.

Kaikki luottokorttiyhtiöt tarjoavat siis kuluttajille turvan, joka kattaa kortin katoamisen, petokset tai varkaudet, myös ilman erillistä vakuutusta. Yleensä tämä kuitenkin edellyttää sitä, että kortti ilmoitetaan kadonneeksi tai varastetuksi ajoissa.

Joissain tapauksissa luottokorttiyhtiöt kuitenkin katsovat, että kortin haltija on huolimattomalla toiminnallaan aiheuttanut tilanteen, ja tällöin luottokorttiyhtiöt eivät korvaa mahdollisia menetyksiä.

Luottokortti tuo myös suojaa lentojen ostamiseen. Lentoyhtiön konkurssin tapauksessa kuluttajansuojalaki suojaa sinua, jos olet ostanut lennot luottokortilla. Tilisiirrolla tai pankkikortilla maksettaessa tätä turvaa ei ole olemassa.

Netissä maksamiseen

Arkisten ostosten tekemiseen esimerkiksi Visa Electron tai Debit-kortti on oivallinen maksutapa. Netissä ostosten tekemiseen ja shoppailemiseen kannattaa kuitenkin käyttää luottokorttia, sillä se tuo asiakkaalle merkittävästi lisää turvaa. Jos esimerkiksi tilaamasi tavara ei jostain syystä saavukaan ollenkaan perille, tai se on jotenkin virheellinen, voi tällaisissa tapauksissa vaatia luottokorttiyhtiöltä korvausta menetetystä rahasta.

Useat luottokortit on varustettu lisäksi myös erillisellä tuoteturvavakuutukselle. Se korvaa jo aikaisemmin ostetun tuotteen sen vahingoittuessa. Tällaisten vakuutuksien ehdot kuitenkin vaihtelevat merkittävästi eri luottokorttiyhtiöiden ja korttien välillä, eivätkä aivan kaikki kortit sisällä kyseistä ominaisuutta.

Jotkut netissä toimivista palveluista vaativat maksamiseen luottokortin. Yksi tällaisista palveluista on esimerkiksi Netflix. Luottokortti on myös siitä puolesta hyvä maksukortti netin kautta tehtyihin hankintoihin, että sen lisäksi ei tarvita erillistä PayPal-tiliä, vaan luottokortilla voi maksaa suoraan.

Ulkomaanmatkoilla luottokortti tuo joustavuutta

Ulkomailla matkaillessa saattaa vastaan tulla tilanne, jossa hotellivaraukseen tai esimerkiksi auton vuokraamiseen vaaditaan luottokortti, eikä varaus onnistu ollenkaan perinteisellä pankki- tai debit-kortilla. Luottokortti toimii tavallaan vakuutena autoja vuokraavalla yhtiölle ja hotellille siinä tapauksessa, että asiakas ei maksakaan. Luottokorttia voidaan nimittäin laskuttaa myös jälkikäteen, jos esimerkiksi vuokra-autossa huomataan vahinkoja tai maksamattomien minibaariostosten veloittamiseen.

Erityisesti Yhdysvalloissa luottokorttia vaaditaan usein erilaisten palveluiden varaamiseen, kuten hotelleiden, matkojen ja vuokra-autojen varaamiseen.

Varausten tekemisen lisäksi useat luottokortit sisältävät hätäkäteinen-ominaisuuden. Tämän ominaisuuden avulla pystytään nostamaan ennalta sovittu määrä käteistä sellaisessa silloin, kun kortti katoaa tai varastetaan. Käteisen voi yleensä nostaa esimerkiksi pankista tai Western Unionin toimipisteestä. Hätäkäteinen lisätään aina käytettyyn luottoon, ja sitä voi luonnollisesti nostaa olemassa olevan luottorajan puitteissa.

Joustavuutta yleiseen talouteen

Luottokortin avulla pystytään saamaan hieman paljon kaivattua joustoa kuukausittaiseen talouteen. Luottokortti toimii erinomaisesti esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa tili on päässyt tyhjenemään juuri ennen palkkapäivän koittamista, mutta rahaa tarvittaisiin esimerkiksi kaupassa käymiseen. Useimmissa luottokorteissa tarjotaan noin 30 päivää ilmaista maksuaikaa. Korttia voi siis käyttää huoletta ostoksiin, eikä käytöstä joudu maksamaan korkoa, jos käytetty luotto maksetaan takaisin tuon maksuajan puitteissa.

Luottokortilla maksaminen onnistuu myös silloin, kun tietoliikenneyhteyttä ei ole saatavilla. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi junat ja lentokoneet. Luottokorttien tapauksessa ei vaadita varmennusta pankilta toisin kuin esimerkiksi Visa Electronin tapauksessa.