Apple Pay ja kilpailevat mobiilimaksut
Viimeisin trendi ostosten maksupuolella on ehdottomasti mobiilimaksut. Useat eri tahot ovat kehitelleet erilaisia versioita tästä uuden tyyppisestä maksutavasta. Isoista kansainvälisistä teknologiayrityksistä Apple, Google sekä Samsung ovat kehittäneet oman järjestelmän. Mikä sitten on tämä mobiilimaksu, josta kaikki puhuvat? Käytännössä sillä tarkoitetaan matkapuhelimella suoritettavaa maksamista. Tosin yhä useammat palvelut tukevat myös esimerkiksi verkkoon kytketyn kellon tai aktiivisuusrannekkeen avulla maksamista. Matkapuhelimet ja muut kannettavat laitteet soveltuvat maksamiseen hyvin siitä puolesta, että useimmat meistä kantavat nykyään mukana kyseistä laitetta aina. Lisäksi suurimmasta osasta laitteista löytyy näppäimistö, jonka avulla voidaan esimerkiksi syöttää vahvistuskoodi järjestelmään. Lisäksi puhelimista löytyvää sormenjälkitunnistinta voidaan myös käyttää varmennuksessa.
Mobiilimaksuissa käytetään usein hyväksi NFC-tekniikkaa. Tekniikan nimi tulee sanoista ”Near field communication”. Kyseessä on liuta kommunikaatioprotokollia, joiden avulla kaksi elektronista laitetta saadaan kommunikoimaan keskenään silloin, kun laitteet tuodaan toistensa lähelle. NFC toimii, kun laitteet ovat 4 cm päässä toisistaan. Useat suomalaiset kuluttajat ovatkin jo varmaan kokeilleet tekniikkaa, sillä useimmat uusista pankki- ja luottokorteista valmistetaan sisäänrakennetulla NFC-sirulla. Mobiilimaksuissa käytetään hyväksi samaa tekniikkaa, niiden tapauksessa NFC-siru sijaitsee puhelimessa tai vaikkapa älykellossa.
Apple Pay on toiminut Suomessa jo kohta vuoden verran
Yksi suosituista mobiilimaksamisen keinoista on yhdysvaltalaisen Applen kehittämä Apple Pay, joka toimii kaikissa uusimmissa iPhoneissa sekä Apple Watcheissa. Maksutavan avulla pystyy maksamaan ostoksia niin normaaleissa kaupoissa kuin myös netin kautta. Suomessa palvelu lanseerattiin viime vuoden lokakuussa. Toistaiseksi sitä tukevia pankkeja ei ole kovin montaa, suomalaisista pankeista Nordea tukee järjestelmää, ja sen lisäksi voit käyttää sitä myös St1-luottokortin kanssa, sekä eurooppalaisten Edenred sekä N26 -pankkien kanssa. Tuettuja laitteita ovat kaikki Applen iPhonet mallista 6 ylöspäin sekä kaikki Apple Watchit.
Toiminnaltaan Apple Pay muistuttaa hyvin paljon pankkien tarjoamia mobiilimaksusovelluksia. Näitä löytyykin markkinoilta jo muutamia, kuten esimerkiksi Nordean Pay, Danske Bankin MobilePay, S-Mobiili sekä OP Pivo. Asiantuntija-arvioiden mukaan Apple tulee valtaamaan mobiilimaksujen markkinat sekä Suomessa että myös muualla maailmassa.
Apple Pay toimii ostosten maksamiseen kaikissa kaupoissa, josta löytyy lähimaksuja tukeva maksupääte. Suurimmasta osasta suomalaisista kaupoista tämä jo löytyykin. Maksun suorittaminen tapahtuu siten, että puhelin viedään maksupäätteen viereen, ja tämän jälkeen maksu hyväksytään puhelimesta. Lähimaksukorteissa käytetään tällä hetkellä 25 € rajaa ostoksille. Apple Pay ja muut mobiilimaksujärjestelmät tukevat myös tätä kalliimpia ostoksia, sillä niiden kanssa maksu vahvistetaan vielä erikseen joko sormenjälkeä tai pin-koodia hyväksi käyttämällä.
Myös verkossa ostosten maksaminen Apple Payn avulla onnistuu, jos vaikka verkkokauppa on ottanut kyseisen maksutavan valikoimiinsa. Verkkomaksut suoritetaan valitsemalla Apple Pay maksutavaksi. Saat puhelimeesi ilmoituksen maksusta, ja pystyt kuittaamaan maksun sormenjälkitunnistimen avulla.
Kun Apple Pay tuli markkinoille, ei sitä hyväksytty maksuihin vielä kovin monessa paikassa. Hesburger, Wolt sekä Easy Park olivat tekniikan ensimmäisenä hyväksyvät kauppapaikat. Siitä valikoima on kasvanut merkittävästi, sillä nykyään kyseistä maksutapaa voi käyttää K-kaupoissa, S-marketeissa, Sokoksella, R-kioskilla, Salessa, Lidlissä sekä useissa muissa kaupoissa.
Mobiilimaksujen tulevaisuus
Tekniseltä toteutukselta Apple Pay ei ole mitenkään erikoinen kilpailijoihin verrattuna. Mikä tekee siitä kuitenkin merkittävän tekijän mobiilimaksun saralla on se, että kyseessä on ensimmäinen Applen puhelimilla toimiva mobiilimaksujärjestelmä. Eri pankkien ja teknologiayritysten mobiilimaksut ovat tähän mennessä tukeneet pelkästään Android-puhelimia. Apple on halunnut rajata puhelimista löytyvän NFC-sirun käytön pelkästään omaan käyttöönsä. Tästä yhtiö on kuitenkin todennäköisesti luopumassa lähivuosien aikana, eli tulevaisuudessa iPhonen käyttäjät pystyvät todennäköisesti käyttämään haluamaansa mobiilimaksusovellusta puhelimessa.
Apple Payn mukana suuri joukko uusia käyttäjiä saa käyttöönsä mobiilimaksujen mukanaan tuomat edut. Suomessa Applella on tällä hetkellä noin 27 % osuus mobiilimarkkinoista, eli kyseessä on merkittävä määrä ihmisiä, joille avautuu uusi maksutapa.
Apple on samalla myös ensimmäinen suurista teknologiayrityksistä, joka tuo mobiilimaksun Suomen markkinoille. Myös Google sekä Samsung omaavat mobiilimaksujärjestelmät, mutta niitä ei kuitenkaan ole vielä julkaistu Suomen markkinoille. Odotettavissa on kuitenkin, että molemmat näistä järjestelmistä tulevat lähivuosien aikana myös Suomen markkinoille.