Lainaa 300 €

LainapalveluArvosanaLainasummaKorkoLaina-aikaIkäraja
Ferratum
Ferratum
1 - 4.000 €19.97%0 - 10 v21 vHae Nyt
Saldo
Saldo
300 - 2.000 €13.90% - 19.90%12 - 80 kk18 vHae Nyt
Vippi
Vippi
100 - 2.000 €13.90% - 19.90%3 - 41 kk18 vHae Nyt
Haenyt
Haenyt
500 - 50.000 €4.50% - 38.00%1 - 15 v20 vHae Nyt

Joskus elämässä voi tulla vastaan tilanne, jossa akuutti rahantarve yllättää. Pikavippi, joka tunnetaan myös nimellä pikalaina, on pienehkö lainatuote, jonka saa heti tilille nopeasti ja kätevästi. Jos yllättäviä menoja ilmaantuu, jääkaappisi ja pankkitilisi ammottavat tyhjyyttään, tai jos 300 euron laskun eräpäivä koputtelee jo ovella mutta palkkapäivä on vasta viikon päästä, saattaa pikavippi olla sopiva ratkaisu pelastamaan tilanteen.

Pikavippi soveltuu tilanteeseen erityisen hyvin sen nopeuden takia. Eri pikavippejä tarjoavat yritykset mainostavatkin itseään monesti juuri lainojensa nopeudella. ”Pikavippi heti” todella tarkoittaa, että lainan voi saada tilille erittäinkin lyhyellä varoitusajalla. Pikavipin saa siis nopeasti, ja se on myös tarkoitus maksaa takaisin nopeasti. Tämän vuoksi ne sopivat nimenomaan edellä mainitun kaltaisiin tilanteisiin, joissa jokin meno pitää maksaa heti, mutta uutta rahaa on tulossa tilille vasta jonkin ajan kuluttua. Jos palkkapäivä on kolmen päivän päästä ja pankkitilillä ei ole penniäkään, mutta yllättävän laskun eräpäivä on jo tänään, saattaa pikainen laina pelastaa tilanteen. Koska pikavipit ovat lähtökohtaisesti tarkoitettu tällaisiin tilanteisiin, ovat ne yleensä suuruudeltaan melko pieniä – vaikkapa sitten sen 300 euroa. Suurempiin menoihin ja pitkäaikaiseen lainanottoon pikavipit eivät ole hyvä ratkaisu suuren vuosikorkonsa vuoksi, vaan sen sijaan kannattaa tutustua vaikkapa saatavilla oleviin kulutusluottoihin, jotka ovat suurempia lainatuotteita ja joilla on pienempi vuosikorko.

Lainaa 300 euroa – pikavippi heti tilille

Pikavippi ja todellinen vuosikorko

Lainan vuosikorko antaa usein hyvä kuvan lainan kokonaiskustannuksista. Pikavipeillä vuosikorko on verrattain suuri, ja siksi ne eivät sovellu lainkaan henkilökohtaisen talouden pitkäaikaiseen ylläpitoon. Pikavippien vuosikorko on kuitenkin siinä mielessä harhaanjohtava mittari, että yleensä pikavippi on tarkoitus maksaa takaisin maksimissaan muutaman kuukauden sisällä. Lyhytaikaiseen ja hallittuun talouden ylläpitoon pikavipit ovat siis hyödyllinen apuväline. Koska pikavipeillä lainatut summat ovat lisäksi pieniä ja laina-ajat lyhyitä, eivät kustannukset pääse kasvamaan kohtuuttoman suuriksi, jos asiakas käyttää lainoja vastuullisesti ja harkiten.

Terveen järjen lisäksi kohtuuttoman suuria kuluja vastaan asiakasta suojelee myös vuoden 2013 lakiuudistus, joka asetti pikavipeille korkokaton. Laki koskee lainoja, jotka ovat suuruudeltaan alle 2000 euroa. Lain mukaan tällaisen pienen lainan vuosikorko ei saa ylittää rajaa, joka on 50% plus kulloinkin voimassa oleva viitekoron summa. Ennen tätä lakiuudistusta pikavippiyritykset saivat veloittaa lainoistaan mitä tahansa, mikä asetti varomattoman asiakkaan suureen vaaraan joutua velkakierteeseen. Lakiuudistus ei tokikaan tarkoita, etteikö lainanotossa tulisi edelleen käyttää harkintaa ja järkeä, mutta se suojelee asiakkaita kohtuuttomilta koroilta.

Nopeus ei toki ole pikavippien ainoa hyvä puoli. Toinen niiden suosituista piirteistä on se, kuinka helppoa laina on saada. 300e laina on helppo ja nopea hakea netistä.

Pikavippi nopeasti netistä

Koska pikavippi haetaan nimenomaan verkossa, sinulla ei ole tarvetta mennä pankkiin käymään pitkällisiä lainaneuvotteluja. Lainanhakuprosessi koostuu siis lähinnä lyhyen hakemuslomakkeen täyttämisestä verkossa. Se onnistuu jopa mobiililaitteella. Pitkällinen odottelu pankin jonossa ja pankkivirkailijan vakuuttelu lainan antamisesta eivät siis ole asioita, joista sinun tarvitsee huolehtia pikavippiä ottaessasi. Tämä helpottaa lainanottoa entisestään. Periaatteessa pikalainan hakemisprosessikin on eräänlainen ”lainaneuvottelu” mutta käytännössä varsinaista keskustelua ei asiakkaan ja lainanantajan välille pääse syntymään, koska lomakkeen tarkoitus on käsittää kaikki olennaiset tiedot, jotka asiakkaalta tarvitaan. Tässä mielessä pikalainan nopeus ja helppous ovat kytköksissä toisiinsa, sillä lomakkeen ja ”neuvottelujen” lyhyys tekee niistä sekä yksinkertaisempia että nopeampia asiakkaalle täyttää ja lainanantajalle käsitellä. Voit siis saada lainapäätöksen hyvinkin pian. Kun positiivinen lainapäätös annetaan, saat rahat tilillesi heti – vain muutaman minuutin sisällä.

Tarvitsenko pikavippiin vakuuksia tai takaajaa?

Lisäksi lainanhakua helpottaa se, että pikavipit ovat vakuudettomia lainatuotteita, eli sinun ei tarvitse esimerkiksi esittää tositteita tuloistasi. Et myöskään tarvitse takaajaa, eli henkilöä joka sitoutuu takaamaan, että laina maksetaan takaisin. Lainan takaaja on siis sinun – lainan ottajan – tavoin taloudellisessa vastuussa lainasi takaisinmaksusta, ja hän joutuu itse vaikeuksiin, jos et maksa lainaa takaisin ajallaan, joten takaajan saaminen ei läheskään aina ole helppoa. Onneksi pikavipissä moista ei tosiaan tarvita, vaan saat lainan ilman sen kummempia kommervenkkeja.

Ja jotta sinun tarvitsisi tehdä mahdollisimman vähän raskasta työtä hakiessasi lainaa, sinun ei myöskään tarvitse kertoa lainanantajalle tarkoitusta, jota varten kyseisen lainan otat. Tämä nopeuttaa lainanhakuprosessia, tekee siitä erittäin yksinkertaisen ja pienentää kynnystä ottaa laina ylipäätään.

Jos kaikki on kunnossa, positiivinen lainapäätös voi saapua pikavauhtia. Vaikka pikavipit ovatkin vakuudettomia lainoja, eivät yritykset kuitenkaan myönnä lainaa aivan kelle tahansa. Useimmat lainanantajat vaativat asiakkaaltaan moitteettomia luottotietoja, eli jos luottotiedoistasi löytyy maksuhäiriömerkintä, on lainan saaminen erittäin vaikeaa. Tämän vuoksi on myös hyvin tärkeää, että otat lainoja vain harkitusti, sillä mikäli sinulla on ongelmia maksaa lainasi ja saat maksuhäiriömerkinnän, voi lainan saaminen tulevaisuudessa muuttua erityisen hankalaksi. Lainan saamisen vaikeus on toki vain yksi haitoista, jotka maksuhäiriömerkintä tuo tulleessaan. Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa muun muassa vuokra-asunnon hankkimista ja työpaikan hakua. Mistään tästä ei kuitenkaan tarvitse huolehtia, jos muistat suhteuttaa ottamasi lainat omiin tuloihisi.

Jos kuitenkin teet virhearvion ja otat lainan, jota sinulla on vaikeuksia maksaa takaisin, oikea ratkaisu on taloudelliseen neuvontaan hakeutuminen ja maksujärjestelyjen sopiminen velkojan kanssa. Tällaisessa tilanteessa pikavippi ei ole oikea ratkaisu, koska se ainoastaan pitkittää ja syventää ongelmaa.

Pikavippien historia Suomessa

Pikavipit rantautuivat Suomeen 2005. Niiden esikuvana voidaan pitää Amerikassa suosituksi tulleita ”palkkapäivälainoja”. Tämä nimi juontaa juurensa aiemmin mainitusta esimerkkitilanteesta, jossa rahalle on tarvetta juuri hieman ennen palkkapäivää. Suomalainen pikavippi on kuitenkin hiukan erilainen lainatuote. Sitä voisi pitää eräänlaisena kevennettynä versiona sen alkuperäisestä esikuvasta palkkapäivälainasta, koska tällaista palkkapäivälainaa varten asiakkaan on lähetettävä tosite palkastansa. Pikavipeissä tällaista vaatimusta lainan myöntämiselle ei ole, mikä tekee lainan hakemisesta entistä nopeampaa ja helpompaa – kaksi pikavippien suosituinta ominaisuutta.

Pikavipeistä tuli nopeasti suosittuja lainatuotteita Suomessa erityisesti nuorison, mutta myös monien muiden, keskuudessa. Kuitenkin siinä pelossa, että pikavipit aiheuttavat vaarallisen paljon velkakierteitä, esiteltiin vuonna 2013 jo aiemmin mainittu korkokattolaki, joka varmisti sen, ettei pikavippiyhtiöiden asiakkaita ryövättäisi kohtuuttomilla koroilla. Tämän lain ansiosta pikavippi onkin tänä päivänä asiakkaalle turvallisempi ja sen ansiosta myös stressittömämpi vaihtoehto kuin pikavipin alkuaikoina.

Pikavipit ja laki

Korkolaki ei suinkaan ole ainoa pikavippeihin liittyvä asia, jonka lainsäätäjät ovat päättäneet kuluttajan eduksi. Koska väärinkäytetty pikavippi voi pitkittää ja syventää taloudellisia kriisejä, liittyy pikavippeihin paljon lainsäädäntöä, jonka tarkoitus on nimenomaan suojella asiakasta.

Kuluttajansuojalaki muun muassa vaatii lainantarjoajia antamaan kuluttajalle selkeän yhteenvedon lainaan liittyvistä kokonaiskuluista, tai jos tarkkaa summaa ei ole mahdollista antaa, kulujen määräytymisperusteista. Ota huomioon lainaa hakiessasi, että korot eivät aina ole ainoita lainaan liittyviä kuluja. Sinun saattaa täytyä maksaa lisäksi esimerkiksi avausmaksu tai kuukausittaisia käsittelykuluja. Pidä huoli, että olet tietoinen kaikista näistä kuluista ennen kuin otat lainan.

Laissa säädetään myös esimerkiksi se, että säädöksistä ei voida koskaan poiketa tavalla, joka on kuluttajan vahingoksi. Tämä korostaa entisestään sitä, että lain on nimenomaan tarkoitus suojella asiakkaita epärehdiltä lainakaupalta ja epämiellyttäviltä yllätyksiltä lainan kokonaiskulujen suhteen.

Tärkeä tieto kuluttajalle on myös se, että hänellä on lakisääteinen oikeus peruuttaa lainanotto 14 päivän kuluessa sopimuksen solmimisesta. Mikäli päätät peruuttaa ottamasi lainan, sopimus raukeaa ja sinun täytyy sinun maksaa lainaamasi rahat takaisin 30 päivän kuluessa. Lisäksi sinulta voidaan vaatia korkoa siltä ajalta, jonka lainatut rahat ovat olleet hallussasi, sekä korvausta lainaasi liittyvistä menoista, joita lainantajan on mahdollisesti täytynyt maksaa viranomaisille.

Mikäli haluat tutustua lainan ottamiseen liittyvään lainsäädäntöön vielä syvemmin, löydät lisätietoa kuluttajansuojalain seitsemännestä luvusta. Myös silloin, kun haet lainaa 300 € summalla, kannattaa lainan ehtoihin ja kuluttajansuojalakiin tutustua.

Lainaa 300 € pikavippinä

Lopuksi onkin hyvä esittää yhteenvetävä kysymys: ”Miksi pikavipit ovat niin suosittuja?” Syitä on useita, ja monia niistä onkin esitelty tässä tekstissä. Nämä syyt voidaan kuitenkin vetää yhteen hyvin tiiviisti: pikavipit ovat erittäin yksinkertaisia, ja niiden hankkiminen ei vaadi pitkällisiä ja monimutkaisia prosesseja. Lainanhaku kostuu yksinkertaisesti yksinkertaisen lomakkeen täyttämisestä. Lomakkeen täyttäminen kestää muutamasta minuutista korkeintaan kymmeneen. Pankissa ravaaminen ja vaikeat neuvottelut eivät ole tarpeen. Myöskään postiin ei tarvitse juosta hakemustaan lähettämään, vaan pelkkä tietokoneen hiiren näppäimen painallus riittää.

Pikavippiin ei tarvitse vakuuksia tai takaajia, joskin on erittäin tärkeää, että luottotietosi ovat kunnossa. Mikäli näin on, lainan haku on hyvin helppo prosessi ja hyväksyvää lainapäätöstä ei ole vaikeaa saada. Koska lomake ei ole pitkä ja hyväksyvä päätös on helppo saada, on lainanhaku myös erittäin nopeaa – pikavippiä kutsutaan pikavipiksi hyvällä syyllä. Päätöksen jälkeen rahat saapuvat tilillesi lähes välittömästi. Näin saat nopeasti käyttöön ne rahat, joita tarvitset pikaisen rahaongelman ratkaisuun.

Kaikki nämä tekijät luovat yhdessä lainan, jonka ottamiselle on pieni kynnys ja josta ei ole tarvetta stressata. Pikavippi on helppo, nopea, vakuudeton lainatuote, ja juuri siksi se onkin hyvä ratkaisu vaikkapa sen kiireellisen laskun maksamiseen. Kun pikavippiä käytetään sille tarkoitettuun tehtävään – lyhytaikaiseen lainanottoon – on se myös varsin edullinen vaihtoehto.

Hae lainaa 300 vastuullisesti

Vaikka pikavipit ovatkin nopea ja pienikynnyksinen ratkaisu rahalliseen ongelmaan, kannattaa ennen lainan ottoa viettää tovi miettien, onko lainan ottaminen tarpeen. Lisäksi lainojen vertailu on aina hyvä idea, sillä usein ensimmäisenä löytyvä tarjous ei ole se kaikkein edukkain vaihtoehto, ja eri lainantarjoajilta voi saada hyvinkin erihintaisia tarjouksia samasta summasta. Investoimalla hieman aikaasi pikavippiä etsiessäsi saatat säästää huomattavia summia lainan takaisinmaksun yhteydessä. Kannattaa siis pyytää tarjous useammalta eri lainantarjoajalta ja valita itsellesi paras tarjous.

Muutamia vinkkejä ennen kuin otat pikavipin – kysy itseltäsi vielä nämä kysymykset:

  1. Mihin tarvitsen lainaa? Tarvitsenko sen heti ja juuri nyt?
  2. Onko tarpeeni pikainen, eli voinko maksaa lainan takaisin lähiaikoina, vaikkapa kahden kuukauden kuluttua?
  3. Onko lainan suuruus ja korko suhteessa omiin tuloihini, eli voinko realistisesti maksaa sen takaisin sovitun aikarajan puitteissa?
  4. Mitä laina maksaa? Ota huomioon, että korkojen lisäksi lainaan saattaa liittyä avausmaksu tai käsittelykuluja.

Jos näiden kysymysten jälkeen päätät, että pikavippi on sinulle hyvä ratkaisu, tartu toimeen. Muista vielä lukea lainan ehdot huolellisesti läpi ennen hyväksymistä.


Viimeksi päivitetty 2024-06-30 Teemu Virtanen (Lainando)