Voiko Suomessa elää ilman rahaa?

Downshiftaaminen ja onnistuuko elämä ilman rahaa?

Länsimaisissa kulutusyhteiskunnissa kuluttajilla on mahdollisuus ostaa lähes mitä tahansa mieleen tulee. Onkin yleistä, että elämän helpottamiseksi ostetaan erilaisia laitteita ja palveluita, kuten esimerkiksi vaikkapa kodinkoneita ja viihde-elektroniikka. Tällaiset laitteet ja palvelut ovat yleensä melko hintavia, josta syystä osassa kuluttajista luontaisena reaktiona syntyy vastustus kuluttamista vastaan. Viime aikoina kuluttamisen vastustamien, downshiftaus ja muutenkin askeettinen elämä ovat olleet paljon esillä mediassa. Yksinkertaisessa elämässä on tietysti useita hyviä puolia, mutta se tuo myös mukanaan monia haasteita. Vaikka et olisikaan harkitsemassa koko omaisuudestasi luopumista tai elämisestä täysin ilman rahaa, voi askeettisesti ja ilman rahaa eläviltä ottaa oppia joissain asioissa, ja heidän kauttaan on mahdollista saada esimerkiksi motivaatiota rahan tavoitteelliseen säästämiseen ja turhien tavaroiden ja asioiden karsimiseen omasta elämästä.

Voiko Suomessa selvitä ilman rahaa?

Suomessa ilman rahaa selviämistä vaikeuttaa erityisesti pohjoisen kylmä ilmasto. Usein omavaraisesti elävät tulevat toimeen viljelemällä maata ja kasvattamalla esimerkiksi vihanneksia. Suomessa tämä tuo kuitenkin haasteita pitkän talven muodossa, sillä talvella maatalouden tuotanto ei oikein toimi. Ratkaisuksi talven aiheuttamalle ruokatuotannon pysähdykselle on perustettu erilaisia ekokyliä ja muita yhteisöjä, joissa pyritään elämään mahdollisimman omavaraisesti. Tällaisia yhteisöjä löytyy ympäri Suomea, esimerkiksi Ähtäristä, Keuruulta, Raaseporista, Vihdistä, Kuopiosta ja Naantalista. Yhteisössä jokainen jäsen osallistuu yhteisön ylläpitoon parhaaksi katsomallaan tavalla. Palkaksi jäsen saa asuinpaikan ja ruoan. Rahaa yhteisössä asumiseen kuluu erittäin vähän, mutta tietysti kovinkaan suuriin tienesteihin pelkällä yhteisöasumisella ei pääse.

Myös Suomesta löytyy ihmisiä, jotka pyrkivät elämään täysin omavaraisesti ja joko ilman rahaa, tai melkein täysin ilman rahaa. Rahattomuuteen on mahdollista päästä, mutta usein sen saavuttamiseen joudutaan käyttämään melko radikaaleja keinoja, kuten esimerkiksi dyykkaamista. Dyykkaamisella tarkoitetaan syömäkelpoisen ruuan etsimistä roskiksista. Rahatta liikkuminen onnistuu esimerkiksi polkupyörällä tai liftaamalla. Jotta vuokraa ei joudu maksamaan joka kuukausi, täytyy asumisjärjestelyissäkin tietysti poiketa tavallisuudesta. Rahatta eläminen onnistuu esimerkiksi vallatuissa taloissa. Omavaraisesti elävät joutuvat usein tukeutumaan muihin ihmisiin, mikä nostaa elämän sosiaalisen aspektin uuteen uskoon.

Kuluttaminen tauolle vuodeksi

Kanadalaiset kämppäkaverit Geoffrey Szuszkiewicz ja Julie Phillips kokeilivat vuoden ajan ostaa mahdollisimman vähän tavaroita. He luopuivat vuoden ajaksi kaikista turhista ostoksista ja palveluista. Kiellettyjen asioiden listalle päätyivät ulkona syöminen, parturissa ja kampaamossa käyminen sekä bensiinin ostaminen. Ulkona syömisen sijasta he järjestivät paljon illalliskutsuja ystävilleen, ja autoilun sijasta he siirtyivät joko pyöräilemään tai kävelemään, jopa Calgaryn pitkän ja kylmän talven ajaksi. Szuszkiewicz käveli töihin lähes päivittäin 35 minuutin matkan, ja vaikka hän oli hyvässä kunnossa jo ennen kokeilun aloittamista, laihtui hän vuoden aikana 5 kiloa. Erityisen pitkiä matkoja varten bussin käyttäminen oli vuoden aikana sallittua. Kun kuluttaminen väheni, jäi rahaa enemmän säästöön.

Vuoden mittaisen kokeilun viimeisessä vaiheessa kämppikset kokeilivat lopettaa myös ruoan ostamisen täysin, ja kasvattaa tarvitsemansa ruoan vesiviljelyllä ja puutarhalla. Tämä vaihe ei kuitenkaan mennyt täysin suunnitelmien mukaan, sillä järjestelmä ei tuottanutkaan odotettua määrää ruokaa. Tästä huolimatta vuosi oli kuitenkin erittäin menestyksellinen. Szuszkiewicz onnistu säästämään rahaa yhteensä 46 000 Kanadan dollaria, kun Phillipsille rahaa jäi säästöön 15 000 CAD. Ennen palkasta palkkaan elänyt Szuszkiewicz onnistui säästämään palkastaan jopa 65 %. Tähän suurin syy oli turhien ostosten karsiminen. Monille tuli yllätyksenä erityisesti se, kuinka paljon rahaa kului ulkona syömiseen ja esimerkiksi kahvilla käymiseen.

Elämä ilman rahaa – tie onnellisuuteen?

Usein eläminen ilman rahaa tai turhien asioiden karsiminen elämästä pois pakottaa ihmisen ajattelemaan sitä, mikä oikeasti merkitsee elämässä. Usein tuloksena on se, että elämästä löytyy paljon asioita, jotka on mahdollista karsia pois. Tämä auttaa keskittymään siihen, mikä on tärkeintä. Usein tärkeimmäksi asiaksi koetaan ystävät ja perhe sekä muut ihmiset ympärillä. Omavaraisesti eläminen antaa ihmisille myös tietyn vapauden tunteen, jota on vaikea saavuttaa millään muulla tavalla. Turhien asioiden karsiminen ja askeettisesti eläminen saattaa tuoda positiivisia vaikutuksia jo lyhyiden jaksojen aikana. Verrattuna jatkuvaan kuluttamiseen voi kuluttamatta oleminen tuoda mukanaan paljon positiivisia kokemuksia. Siksi ehkä sinunkin kannattaisi kokeilla vaikkapa kuukauden mittaista haastetta, jossa pyrit ostamaan mahdollisimman vähän asioita.