Ajokortin rahoittaminen

Nuoret ihmiset kohtaavat täysi-ikäisyyden kynnyksellä useita haasteita ja uusia mahdollisuuksia, joihin tarvitaan usein rahaa. Yksi tällaisista asioista on ajokortti, jota voidaan ehdottomasti ajatella investointina tulevaisuuden varalle. Ajokortin avulla liikkuminen oman aikataulun mukaan helpottuu, ja ajokortin avulla voi myös tienata elantonsa.

Koko 2000-luvun ajan ajokortin hintaa korotettiin ja pakollisten ajotuntien määrää lisättiin jatkuvasti. Tämän vuoden heinäkuussa voimaan astui kuitenkin laki, jonka ansiosta ajokortin hinta tippui jopa 1 000 eurolla. Kun aikaisemmin pakollisia teoriatunteja B-luokan ajokortille on ollut 19 kappaletta, on niitä nykyään enää 10. Samoin myös pakollisia ajotunteja on nykyään 10 kappaletta entisten 18 sijaan. Uuden lain myötä ajokorttiopiskelun voi aloittaa jo 16-vuotiaana.

Vaikka ajokortin hinta tippuikin aikaisemmasta reilusta 2 000 € nyt noin tuhanteen euroon, on summa silti vielä melko suuri erityisesti nuorille ihmisille. Rahoitus ajokorttiin hoidetaan useimmissa tapauksissa vanhempien avustuksella, mutta myös muita vaihtoehtoja rahoituksen järjestämiseen on olemassa. Tarkastellaan ensin mistä ajokortin hinta koostuu, ja tarkastellaan sitten eri rahoitusvaihtoehtoja.

Mistä ajokortin kustannukset muodostuvat?

Ajokortin kustannukset eivät muodostu pelkästään autokoulun tarjoaman opetuksen kustannuksista. Niiden lisäksi ajokorttiin tarvitaan lisäksi:

 • Ajokorttilupa, 49 €
 • Ratamaksu 55 €
 • Lääkärintodistus 0 -50 €
 • Kuvat ajokorttiin 15 €
 • Teoriakoe 35 €
 • Ajokoe 90 €
 • Turvallisuuskoulutus 70 €

Eli pakollisiin menoihin uppoaa jo 350 €. Näistä kuluista lääkärintodistusta ei tarvita, jos kyseessä on hakijan ensimmäinen ajokortti. Jos kortin ajaa opetusluvan avulla, tulee silloin kustannuksiksi vähintään:

 • Hakemus opetuslupaa varten 30 €
 • Jarrupoljin sekä muut tarvikkeet noin 130 €
 • Asennuskustannukset 200 €
 • Polttoainekustannukset

Eli vähintään noin 360 € plus polttoainekustannukset. Opetusluvan saamiseksi opetuslupaa hakevalla tulee olla ollut ajokortti vähintään 5 vuotta ja samoin myös liikennehistorian tulee olla puhdas, eikä sakkoja saa löytyä montaa kappaletta. Samaan perheeseen kuuluvia on mahdollista opettaa ilman aika- tai määrärajoitusta. Perheen ulkopuolisten jäsenten opettamiseen on mahdollista hakea kolme lupaa kolmen vuoden sisällä.

Yksityiset autokoulut pystyvät määräämään ajokorttien hinnat täysin haluamallaan tavalla, onhan kyseessä kuitenkin yritykset, jotka tavoittelevat voittoa. Hinta vaihtelee siis suuresti kaupungeittain. Vertailemalla ajokortin hinnasta pystyy säästämään merkittäviä summia. Iltalehden tekemän selvityksen mukaan edullisin hinta B-luokan ajokortille löytyi Oulusta. Keskiarvolta edullisimmat ajokortit taas löytyvät Nokialta. Keskimääräinen hinta liikkuu noin 1 300 ja 1 500 € välillä. Opetusluvan avulla kortti on mahdollista saada noin 600 €:lla, pois lukien polttoaineeseen menevät kustannukset.

Ajokortin rahoittaminen

Rahat autokoulua tai opetusluvalla opettelua varten on mahdollista kerätä monella eri tavalla. On mahdollista säästää rahaa vaikkapa kesätöistä tai vanhemmilta lainaamalla. Muita mahdollisia keinoja ovat myös esimerkiksi luottokortti tai kulutusluotto. Oikea rahoitusmuoto riippuu aina eri seikoista.

Useissa tapauksissa autokoulun maksaminen on mahdollista myös osamaksua hyväksi käyttämällä. Autokouluilla ei kuitenkaan ole mitään pakkoa hyväksyä tällaista maksutapaa, joten voi olla, että autokoulusta vaaditaan koko summaa maksettavaksi. On myös mahdollista, että autokoulu tekee yhteistyötä jonkin rahoituslaitoksen kanssa, ja tarjoaa heidän lainaa autokoulun kattamiseksi. Jos hyväksyt tällaisen tarjouksen, et pysty olemaan varma siitä, onko tarjottu laina edullinen vaiko ei.

Siksi kannattaakin katsoa, kuinka paljon autokoulun kustannukset kattava kulutusluotto maksaa. Kulutusluotto on oivallinen tapa ajokortin rahoittamiseen. Kulutusluotto on nimittäin mahdollista saada täysin vakuudettomana lainana sekä myös tarvittaessa pitkällä maksuajalla. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä se, että maksuajan pidentäminen lisää aina lainasta koituvia kokonaiskustannuksia korkokustannusten muodossa.

Ajokortin hankintaa voi ajatella sijoituksena tulevaisuuteen, sillä ajokortin avulla liikkuminen helpottuu, ja samalla se avaa myös ovia esimerkiksi tiettyihin työpaikkoihin ja työtehtäviin, joissa vaaditaan ajokortin omaamista.