Lainaa 4000 €

LainapalveluArvosanaLainasummaKorkoLaina-aikaIkäraja
Sortter
Sortter
1.000 - 60.000 €2.00% - 20.00%1 - 20 v20 vHae Nyt
Zmarta
Zmarta
1.000 - 60.000 €4.41% - 20.00%1 - 15 v20 vHae Nyt
Etua
Etua
500 - 60.000 €4.41% - 20.00%1 - 18 v18 vHae Nyt
OmaLaina
Omalaina
500 - 60.000 €4.90% - 20.00%1 - 20 v18 vHae Nyt
Rahalaitos
Rahalaitos
500 - 70.000 €4.99% - 20.00%1 - 15 v20 vHae Nyt
Haenyt
Haenyt
500 - 50.000 €4.50% - 38.00%1 - 15 v20 vHae Nyt

Pikavippi, kulutusluotto vai joustoluotto?

Lainoja on moneen lähtöön. Kun haluat hakea pikavippiä tai muuta lainaa 4000 euroa, sinua odottaa melkoinen määrä erilaisia lainatuotteita, joilla kaikilla tuntuu olevan eri nimi. Tämän artikkelin tarkoitus on auttaa sinua valitsemaan niistä itsellesi paras, sekä tutustuttaa sinut paljoon muuhunkin lainanoton kannalta hyödylliseen tietoon.

Olet todennäköisesti jo törmännyt aiemmin näihin kolmeen sanaan: pikavippi, kulutusluotto ja joustoluotto. Sinulle voi kuitenkin olla vielä epäselvää, mitä näiden sanojen taakse kätkeytyy. Kaikki ovat henkilökohtaisen talouden notkahduksiin tarkoitettuja lainoja, mutta erojakin on. Mikä siis on pikavipin, kulutusluoton, ja joustoluoton ero?

Termien ero on veteen piirretty viiva, ja etenkin kulutusluoton ja pikavipin ero on häilyvän pieni. Lainapalvelujen tarjoajat saavatkin itse määritellä, kumpaa sanaa käyttävät, ja toisinaan saatatkin törmätä hyvin samankaltaisiin lainatuotteisiin eri nimen alla. Lain silmissä kulutusluotot ja pikavipit saavat saman kohtelun, ja arkikielessäkin käy monesti niin, että sanottaessa ”kulutusluotto” tarkoitetaan myös pikavippejä.

Yleensä kulutusluottoina ja pikavippeinä markkinoitavilla lainapalveluilla on kuitenkin joitakin eroja, ja joustoluotto erottuu vielä hieman enemmän kummastakin. Kuhunkin näistä tutustutaan omassa kappaleessaan.

LainapalveluLainaaLaina-aikaIkärajaArvosanaHae Nyt
1
Ostosraha 4.000 €1 - 6 v20 v
Kokemuksia
Hae Nyt
2
Bigbank 4.000 €6 - 120 kk22 v
Kokemuksia
Hae Nyt
4
Saldo 4.000 €12 - 80 kk18 v
Kokemuksia
Hae Nyt
5
Reissuluotto 4.000 €12 - 36 kk25 vHae Nyt
6
Fellow Finance 4.000 €2 - 7 v20 v
Kokemuksia
Hae Nyt
7
OmaLaina 4.000 €1 - 15 v18 v
Kokemuksia
Hae Nyt
3
Lainaamo 4.000 €20 - 120 kk20 v
Kokemuksia
Hae Nyt
8
Vippi 4.000 €3 - 41 kk18 v
Kokemuksia
Hae Nyt
9
Komplett Bank 4.000 €Joustava23 v
Kokemuksia
Hae Nyt
10
Lainaaverkossa 4.000 €1 -5 v22 v
Kokemuksia
Hae Nyt

Pikavippi heti tilille – pieni, nopea ja helppo laina

Jos päätät hakea pikavippiä, sinua odottaa suuruudeltaan pienehkö, vakuudeton lainatuote. Paljon siitä, mitä pikavipeistä sanotaan, pätee myös kulutusluottoihin.

Pikavippi on Suomessa varsin uusi asia, sillä se rantautui maahan vasta 2005. Sen esikuvana voidaan hyvin pitää Amerikassa suosituksi tulleita niin sanottuja ”palkkapäivälainoja”. Tällaista palkkapäivälainaa on nimensä mukaisesti tarkoitus hakea vähän ennen palkkapäivää, kun joistakin menoista pitäisi huolehtia, mutta rahaa ei ole tulossa tilille vielä hetkeen. Tähän tarkoitukseen myös pikavipit toimivat hyvin, koska ne ovat nopeita ja helppoja, eikä vähän ennen palkkapäivää yleensä tarvita kuin pieni laina. Palkkapäivälainojen suomalainen versio pikavippi antaa nimellään toisen vihjeen näiden lainatuotteiden luonteesta. Se tarkoittaa ensinnäkin sitä, että kun tarvitset pikaisesti lainaa 4000 euroa, saat sen myös haltuusi varsin pikaisesti. Toisekseen nimi viittaa siihen, että laina on tarkoitus maksaa takaisin pian sen ottamisen jälkeen.

Pikavippi on siis nimeltään pikavippi kahdesta syystä. Niillä on kuitenkin yksi olennainen ero suhteessa esikuvaansa palkkapäivälainaan, nimittäin se, että pikavippiä ottaessa sinun ei tarvitse esittää tositetta palkkatuloistasi – toisin kuin palkkapäivälainaa ottaessasi. Suomalainen pikavippi on siis eräänlainen kevennetty versio esikuvastansa, mikä tekee lainan ottamisesta helpompaa. Helppous onkin nopeuden ohella juuri se syy, miksi pikavipit muodostuivat Suomessa nopeasti varsin suosituiksi lainatuotteiksi.

Lainaa 4000 ilman vakuuksia ja takaajia

Pikavippien helppous ei kuitenkaan muodostu ainoastaan siitä, ettei palkkatositteita tarvita. Pikavippi on tosiaan vakuudeton laina, eli myöskään vakuuksista ei pikavipin ottajan tarvitse huolehtia. Takaajiakaan ei tarvita. Takaaja on henkilö, joka ottaa lainanottajan tavoin vastuun lainan takaisinmaksusta, ja mikäli et itse kykene lainaa maksamaan, joutuu takaajasi vaikeuksiin ja maksumieheksi. Takaajan asema on siis erittäin vastuullinen, ja siksi takaajan löytäminen lainallesi voi osoittautua vaikeaksi. Onneksi pikavippiä ottaessasi sinun ei tarvitse huolehtia siitäkään.

Pikavippiä haetaan verkossa täytettävällä lomakkeella, eli hakiessasi lainaa sinun ei tarvitse mennä pankkiin jonottamaan ja käymään pitkällisiä lainaneuvotteluja. Hakemuksen voi siis täyttää mukavasti tietokoneella tai vaikkapa mobiililaitteella kotisohvalta käsin. Hakemus on suunniteltu niin, että se antaa lainapalvelun tarjoajalle kaiken sen tiedon, mitä hän tarvitsee myöntääkseen lainan. Jos kaikki on siis kunnossa, ei varsinaista keskustelua asiakkaan ja lainapalvelun tarjoajan välille pääse syntymään, vaikka kyseessä teoreettisella tasolla lainaneuvottelu onkin.

Yhteenvetona voidaan siis sanoa, että pikavippi on sekä pikainen että helppo. Nämä kaksi tekijää yhdessä tekevät pikavipistä hyvin matalan kynnyksen lainan, sillä sinun ei tarvitse sijoittaa paljoakaan aikaa ja aivokapasiteettia lainanhakuprosessiin. Harkintaa ja maalaisjärkeä pikavipin ottajalta kuitenkin vaaditaan, sillä lainan vakuudettomuus ja palkkatositteiden puute aiheuttaa sen, että lainan järkevyyden arviointi jää täysin omalle kontollesi. Muista siis käyttää harkintaa lainaa hakiessasi, ja suhteuta laina omiin tuloihisi, jotta tiedät, että kykenet maksamaan sen takaisin ajallaan etkä joudu sen takia vaikeuksiin. Pikavippi on siis helppo, nopea ja vastuullinen laina.

Kulutusluotto – pikavipin isoveli

Paljon siitä, mikä pätee pikavippeihin, pätee samalla tavalla myös kulutusluottoihin. Mikäli siis kaavailet kulutusluoton ottamista, lue edellinen kappale pikavipeistä huolella läpi. Näitä kahta termiä ei sekoiteta keskenään syyttä suotta, sillä eron on tosiaan varsin pieni ja riippuu paljon lainantarjoajasta. Jotkut rahoitusyhtiöt tarjoavat jo 400 euron lainoja kulutusluoton nimellä, kun taas toiset pitävät 1000 euron lainaa vielä pikavippinä.

Kuitenkin, hakiessasi lainaa 4000 euroa, on todennäköisempää, että hakemiasi lainapalveluita tarjotaan nimellä ”kulutusluotto”. Tämä juontaa juurensa kenties selkeimmästä pikavipin ja kulutusluoton erosta – pikavippi on lähtökohtaisesti kulutusluottoa pienempi. Se summa, mihin raja vedetään, on hyvin häilyvä, mutta useimmat lainapalvelujen tarjoavat pitävät 4000 euron lainaa kulutusluottona. Kulutusluotto on siis tässä mielessä eräänlainen pikavipin isoveli. Siksi niiden käyttötarkoituskin poikkeaa pikavipeistä.

Kun haet lainaa 4000 euroa, sinulla ei todennäköisesti ole mielessä vain pikainen jääkaapin täyttäminen, vaan kyse on jo suuremmasta menosta. Suurempien lainasummien vuoksi kulutusluottoa voikin siis jo käyttää pikavippiä enemmän vaikkapa pitkäaikaisen haaveen täyttämiseen hieman etuajassa, oli se sitten uusi vene tai vaikkapa lomamatka. Harva pikainen ja arkinen meno on kuitenkaan 4000 euroa suurempi.

Eräs erityisen tärkeä ero, joka pikavipeillä ja kulutusluotoilla on se, että siinä missä pikavippi on lähtökohtaisesti aina vakuudeton, kulutusluottoja on sekä vakuudettomia että vakuudellisia. Tämä on toki varsin loogista, koska mitä suuremmista summista puhutaan, sitä vähemmän rahoitusyhtiöt haluavat jättää vastuuta lainan järkevyyden arvioinnista asiakkaalle. Kun haluat lainata suuremman summan rahaa, vaikkapa sitten sen 4000e, on täysin mahdollista, että joudut esittämään lainapalvelun tarjoajalle vakuuksia. Tämä ei toki poista oman harkinnan tärkeyttä, ja aiheuttaa hieman ylimääräistä päänvaivaa pikavipin hakemiseen verrattuna, mutta kulutusluotto on siitä huolimatta silti varsin helppo ja yksinkertainen laina. Vakuuksia saatat siis joutua esittämään, mutta kuten pikavipeissä, rahan käyttötarkoitusta sinun ei tarvitse ilmoittaa. Sen harkinta jää jälleen omalle vastuullesi.

Pikavippikappaleessa mainittiin, että pikavippiä haetaan verkossa täytettävällä lomakkeella. Kulutusluottoon tämä kuitenkin pätee vain osittain. Kulutusluottoa voi hakea samalla tavalla kuin pikavippiä, mutta sitä on myös mahdollista saada pankista. Jos päätät hakea kulutusluottoa, kannattaa näitä kahta vaihtoehtoa ehdottomasti vertailla, sillä niiden lainaehdot voivat olla hyvinkin erilaiset. Ota kuitenkin huomioon, että pankista saatava kulutusluotto ei ole pikavipin kaltainen sikäli, että et saa rahoja heti tilille, vaan siihen saattaa kulua parikin viikkoa.

Joustoluotto – rahaa kun sitä tarvitset

Joustoluotto muistuttaa pikavippiä sikäli, että se on tarkoitettu tilapäisiin henkilökohtaisen talouden notkahduksiin. Sillä on kuitenkin omat pienet kommervenkkinsa, jotka saavat sen erottumaan selkeästi pikavipeistä ja kulutusluotoista. Joustoluotto on nimittäin nimensä mukaisesti joustava, ja toisin kuin aiemmin esitellyissä lainatyypeissä, et lainaakaan suoranaisesti tiettyä summaa rahaa, vaan saat käyttöösi luottorajan. 4000 euron laina on siis tässä yhteydessä 4000 euron luottoraja. Voit itse valita rahamäärän, jonka luottorajastasi nostat, ja maksat korkoa ainoastaan nostamastasi lainasta. Siksi joustoluotto onkin sopiva ratkaisu, kun tarvitset jatkuvan lainan tietyn summan sijaan, mikä auttaa sinua käsittelemään tilapäisiä notkahduksia rahatilanteessasi. Kuten pikavipin nimi, myös joustoluoton nimi viittaa sekä lainan noston että lainan takaisinmaksun luonteeseen. Tarkoitus siis on, että nostat rahaa joustavasti luottorajasi sisällä, ja myös maksat sitä takaisin joustavasti pienehköissä kuukausierissä.

Huomioi vielä se, että kuten kulutusluotossa, tarvitset lainan ottamista varten todennäköisesti jonkinlaisia vakuuksia tai tositteita. Kun tämä tosite on toimitettu, saat nostaa lainaa luottorajaasi asti vapaasti joutumatta toimittamaan sen enempää palkkatositteita tai muuta vastaavaa.

Pidä huolta luottotiedoistasi

Vaikka kaikkia näitä lainoja onkin suhteellisen helppo saada, voi yksi pieni asia tehdä kaikesta huomattavasti vaikeampaa. Jos luottotietosi eivät ole moitteettomat, eli sieltä löytyy maksuhäiriömerkintä, voi lainansaanti muuttua hyvin vaikeaksi, ellei jopa mahdottomaksi. Pidä siis huolta luottotiedoistasi myös lainaa ottaessasi, eli käytä omaa harkintaasi ja mieti, onko lainan suuruus ja kulut suhteessa omiin tuloihisi. Lainan ottaminen vaatii malttia, joten sijoita hieman aikaasi ja varmistu siitä, ettei lainan ottaminen johda taloudellisiin vaikeuksiin myöhemmin.

Jos kuitenkin erehdyt ottamaan lainan, jota et kykene maksamaan takaisin ajallaan, älä ratkaise ongelmaa ottamalla pikavippiä maksaaksesi vanhan takaisin, sillä se ei hyödytä sinua muuten kuin pitkittämällä ongelmaa ja tekemällä siitä kahta vaikeammin ratkaistavan. Ota sen sijaan yhteyttä velkojaasi ja yritä neuvotella uusista maksuehdoista. Saattaa olla myös hyvä idea hankkiutua taloudelliseen neuvontaan, jos tilanne käy liian vaikeaksi.

Sijoita aikaasi – säästä rahaa

Lainan otossa on monta kohtaa, jossa lyhyellä mietinnällä voi säästää huomattavia summia rahaa. Sijoita aikaasi siis lainan järkevyyden harkintaan, jotta et ota lainaa, jota et voi maksaa takaisin. Sijoita aikaasi siihen, että tutustut erilaisiin lainatuotteisiin ja etsit itsellesi sopivimman lainan. Sijoita vielä lopuksi aikaasi siihen, että tutustut niihin oikeuksiin, joita kuluttajansuojalaki sinulle antaa – sen tarkoitus on nimittäin nimenomaisesti suojella sinun oikeuksiasi kuluttajana.

Viimeiset vinkit ennen kuin otat lainan – kysy itseltäsi vielä nämä kysymykset

  • Mihin tarkoitukseen laina on tarkoitus käyttää? Onko laina tarpeellista saada heti tilille?
  • Mikä lainan tarve on, ja pystynkö maksamaan lainan takaisin seuraavien muutaman kuukauden aikana, tai viimeistään vuoden kuluttua lainan ottamisesta?
  • Mitä erilaisia vaihtoehtoja markkinoilta löytyy? Onko pikavippi, joustoluotto vaiko kenties kulutusluotto paras vaihtoehto juuri minulle?
  • Onko lainan määrä suhteessa omiin kuukausittaisiin tuloihini? Pystynkö maksamaan laina

Kun käyt nämä kysymykset läpi, pystyt määrittelemään oman lainan tarpeesi helposti. Kannattaa muistaa aina ennen lainan hakemista lukea tarkasti lainaan liittyvät ehdot läpi, ja selvittää samalla lainaan liittyvät kulut.


Viimeksi päivitetty 2024-06-30 Tommi Mäkinen (Lainando)